Vernici katoličke veroispovesti danas proslavljaju Uskrs

Vernici katoličke veroispovesti danas proslavljaju Uskrs. Čestitke povodom ovog praznika vernicima na KiM-u uputili su i srpski i kosovski zvaničnici, uz poruke mira, želje za suživotom, uzajamnim poštovanjem i tolerancijom. 

"Vama, sveštenstvu i svim vernicima rimokatoličke veroispovesti, posebno katolicima na Kosovu i Metohiji, u ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, čestitam najveći hrišćanski praznik Uskrs – Mir Vaskrsloga sa svima nama!" poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, u čestitki upućenoj beogradskom nadbiskupu, Stanislavu Hočevaru i mitropolitu i biskupu kosovske biskupije, Dodi Đerđiju. 

On je dodao da je Uskrs praznik nad praznicima, njegova poruka središnje mesto hrišćanske vere, te da je i simbol pobede života nad smrću i praznik koji nosi radost i nadu i inspiriše na dobra dela i plemenite težnje.

Uskrs katoličkim vernicima čestitao je i iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, poručivši na svom Tviter nalogu:  

"Srećan Uskrs svima koji slave praznik prema gregorijanskom kalendaru. Hristos vaskrese – vaistinu vaskrese."

Đurić je dodao da Srbija ovih dana, sećajući se svojih žrtava, slavi u hrišćanskom duhu pobedu života nad smrću i postojanja nad nepostojanjem, upućujući svima poruke mira:

"Podsetimo se u predstojećim danima univerzalnih hrišćanskih vrednosti posvećenih miru, razumevanju, ljubavi i poštovanju i učinimo sve da nam praznična radost bude čista i potpuna, kako bi istinski svedočili Hristovom vaskrsenju."

Uskrs katoličkim vernicima čestitao i predsednik liste "Srpska", Slavko Simić. 

"Osim lične radosti i sreće, vernicima koji proslavljaju katolički Usrks želim da se na ovaj praznik podsete i  razmišljaju o univerzalnim hrišćanskim vrednostima, humanim i plemenitim delima koja će dorpineti boljitku svih nas na Kosovu i Metohiji," poručio je Simić i dodao: 

"Na ovaj praznik koji slavi pobedu života nad smrću, želim da svim vernicima pošaljem poruke mira i želje za suživotom, uzajamnim poštovanjem i tolerancijom koji jedino mogu dovesti do demokratskog društva na Kosovu."

Svim građanima Kosova katoličke veroispovesti praznik je čestitao i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, uz želju da Uskrs provedu u dobrom raspoloženju i zdravlju. 

"Verujem da će se vašoj radosti pridružiti prijatelji i komšije i drugih nacionalnosti i veroispovesti jer ćemo na taj način pokazati zajedništvo i toleranciju koje treba da bude osnov svakog društva, da ovi dani oplemene sve duhovnim ispunjenjem i budu podsticaj saradnje i poverenja među ljudima. Samo međusobno uvažavanje, poštovanje i razumevanje doprineće da se razvijamo kao zdravo i bogato društvo u kojem možemo očekivati prosperitet za sve građane," poručio je Jevtić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.