Arifi: Sutra idemo u Brisel, insistiramo na sporazumu o energetici

Šef kosovske delegacije za tehnički dijalog Beograda i Prištine, Avni Arifi, u intervjuu za Kosovapress potvrdio je da će njegov tim 18. juna otputovati u Brisel.

„Imamo poziv, zapravo 18. delegacija Kosova će otputovati i predstaviti dostignuća i rad kosovskih institucija u sprovođenju različitih sporazuma i koje su naše akcije. Verujem da će ovim predstavljanjem Kosovo još jednom potvrditi ozbiljnost, koje je imalo i imaće u procesu dijaloga i u isto vreme će potvrditi svoju posvećenost sprovođenju preuzetih obaveza. Iskoristićemo kao priliku da pred državama članicama zatražimo sprovođenje sporazuma koji se ne sprovode zbog problema tehničke prirode, već se jednostavno ne sprovode zbog političke volje,“ istakao je Arifi.

KoSSev: Nije precizirano, međutim, da li kosovska delegacija sutra odlazi u Brisel u okviru dijaloga, odnosno da li se radi o eventualnim razgovorima u okviru tehničkog dijaloga.


Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u više navrata je tvrdio da sporazum o energetici nije postignut, te da je dogovor da se o tome raspravlja u Briselu.

Za prištinski tim sporazum o ZSO nije u fokusu razgovora.

„Tražili smo da razgovaramo o energetici, jer je to akutno pitanje za nas i insistiraćemo na predstojećim sastancima u Briselu da se na svakoj debati počne energetikom, insistiramo na sprovođenju sporazuma o energetici, koji je potpisan i o kome nema razgovara. Jednostavno mora da bude realizovan… Mi smo tražili sprovođenje tog i drugih sporazuma, i dalje insistiramo na tome, a tako će i ostati – svi sporazumi moraju da se sprovedu. Nećemo dozvoliti da samo zbog jednog sporazuma imamo selektivan pristup,“ naveo je Arifi.

Arifi je ponovio da Ustav Kosova ne dozvoljava da ZSO ima izvršne nadležnosti, kao i to da kosovska strana u budućnosti neće da prihvati dokument koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.