Komentar dana – Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Iskoristićemo kao priliku da pred državama članicama zatražimo sprovođenje sporazuma, koji se ne sprovode zbog problema tehničke prirode, već se jednostavno ne sprovode zbog političke volje, istakao je Avni Arifi. Međutim, za prištinski tim, sporazum o ZSO nije u fokusu razgovora. Takođe su, kaže Arifi, tražili i razgovor o energetici, a insistiraće na predstojećim sastancima u Briselu da se na svakoj debati počne energetikom. Nećemo dozvoliti da samo zbog jednog sporazuma imamo selektivan pristup. On je ponovio da Ustav Kosova ne dozvoljava da udruženja imaju izvršne nadležnosti, niti će kosovska strana u budućnosti da prihvati dokument koji je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Više nisam siguran ni kada oni nešto hoće, ni kada nešto neće, da li to stvarno oni to nešto hoće ili to nešto neće ili to u dogovoru sa ovim našim iz Beograda nama stvaraju privid da to nešto kao hoće ili kao neće, da bi na kraju nama napravili tačno ono što nam ni na pamet nije palo.

Rasim Ljajić je podsetio da je SDPS, na čijem je čelu, odmah po otvaranju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, ponudila rešenje koje podrazumeva tri faze ili tri grupe pitanja o kojima bi se pregovaralo sa Prištinom. Nakon tih pregovora, usledio bi period od tri do pet godina implementacije dogovorenog, nakon čega bi bila održana međunarodna konferencija o statusu Kosova, rekao je Ljajić. Komentarišući rešenje po modelu dve Nemačke, Ljajić je rekao da bi bilo prihvatljivo u samo jednom segmentu: “Slažemo se da se ne priznajemo, ali se moramo trpeti i živeti jedni pored drugih.“

Da, oni jedni da žive pored njih drugih. A nama o kojima se najviše radi (o glavi), ostaje po njihovom mišljenju da odustanemo i odemo tamo (sa ili bez imovine) da bi živeli pored ovih gde živimo sada ili da ostanemo ovde (kako znamo i umemo) pa da oni tamo žive pored nas ovde.

Vlast „nije slabija nego ranije“, ali je sada „nervoznija“, jer se očekuje da „ispuni nešto što je obećala u vezi sa Kosovom“, izjavio je, u intervjuu, FoNetu narodni poslanik i politički analitičar Đorđe Vukadinović i ocenio da protesti građana, rašireni po celoj Srbiji, ne dolaze iz sfere politike, „iako imaju političke implikacije.“

A inače nije ni važno odakle dolaze, jer po onoj narodnoj “protestima se ne gleda u zube.”

Makedonija i Grčka potpisale su sporazum o rešavanju spora oko imena u mestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera. Postignut je dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike. Sporazum su potpisali ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas u prisustvu premijera dve države Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa.

Pametni Balkan se retko desi. Ali eto, može.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta.​ 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.