Arifi: Nastavak dijalog krajem februara. Beograd demantuje

Pregovarački tim Srbije demantovao je najavu šefa delegacije Prištine za tehnički dijalog sa Beogradom Avnija Arifija da će se taj dijalog nastaviti krajem februara.

Beograd: Neće Arifi da zakazuje dijalog

"Dijaloga sigurno neće biti krajem februara", jer "još čekamo zapisnike sa uviđaja posle ubistva Olivera Ivanovića" u Kosovskoj Mitrovici polovinom januara – rečeno je agenciji Beta iz pregovaračkog tima Beograda.

"Nećemo prihvatiti da dijalog zakazuje Arifi. On je nov u dijalogu, i verovatno ne zna i treba da nauči kako se dijalog zakazuje," naveli su takođe iz ovog tima.

Arifi: Nema datuma ali nastavak krajem februara 

"Ne postoji tačan datum, krajem februara nastaviće se dijalog Kosovo-Srbija," rekao je, sa druge strane, ranije danas Arifi za Telegrafi.

Dijalog prekinut nakon ubistva Ivanovića

Nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine prethodno je zakazan za 16. januar, a posle zastoja dugog više od godinu dana. Međutim, beogradska delegacija odlučila je da ove razgovore u Briselu prekine posle ubistva Olivera Ivanovića.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić je istog dana, na konferenciji za medije povodom Ivanovićevog ubistva naveo – "Mi nikada dijalog nismo prekidali i nastavićemo ga." Ali, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, kazao je, nakon što je stigao iz Brisela u Beograd – da se dijalog neće nastaviti sve dok Srbija ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića.  

"Ja neću sesti nikada za pregovarački sto dok ne dobijemo odgovore na pitanje ko je ubio Olivera Ivanovića," rekao je Đurić. 

Predsednici dogovorili nastavak dijaloga

Ipak, dan kasnije, iz EU potvrđeno je da je dogovoren nastavak dijalog, a da su to učinili tokom svog telefonskog razgovora Aleksandar Vučić i kosovski predsednik, Hašim Tači.

"Predsednici Vučić i Tači razgovarali su telefonom juče, kasno popodne i prvo su se složili da nastave dijalog kojim fasilitira EU za normalizaciju odnosa, i drugo takođe su govorli o ubistvu," rekla je Kocijančič za medije u Briselu, navodeći da su istakli važnost istrage u slučaju ubistva Ivanovića i da se počinioci privedu pravdi i saradnje obe strane. 

Tada nije saopšten tačan datum nastavka dijaloga. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.