Apostolova iz Mitrovice: Nemamo datum otvaranja mosta ali radovi u završnici, evropski informativni centar blizu mosta

"Ne, nemamo datum i ne možemo da imamo datum, jer kao što vidite, sve zavisi od vremenskih uslova i tehničkog osoblja koje radi svakodnevno" – kazala je danas šefica Kancelarije EU u Prištini i specijalna predstavnica, Natalija Apostolova, odgovarajući na pitanje da li postoji datum za otvaranje glavnog mitrovičkog mosta. Ipak, dodaje, izvođač radova "ulazi u završnicu projekta" i nada se "skorom završetku". "Ne bih rekla da smo podbacili, već se samo ne realizuje brzo kao što bismo voleli,” dodala je, govoreći o ulozi EU. Apostolova je danas, u susret Danu Evrope, upravo u blizini ovog mosta, otvorila nove prostorije Evropskog informativnog i kulturnog centra. Umesto dosadašnjeg sedišta koje je bilo u zgradi hotela No 1., EUICC se sada nalazi u prostorijama koje se nalaze u takozvanoj pešačkoj zoni. Uručila je i nagradu za nedavno raspisani konkurs za dizajniranje najboljeg slogana i postera na temu kvalitetnog obrazovanja. Prethodno je boravila u Južnoj Mitrovici na IBCM koledžu gde je, kako je rekla, pokrenula kampanju obrazovanja.

"Današnji dan je posvećen obrazovanju i kulturi. Obrazovanje je jedna od najsnažnijih tačaka evropske kulture. To je takođe ključ za uspeh i napredak. Za EU na Kosovu obrazovanje je jedan od ključnih prioriteta za pomoć," kazala je dalje Apostolova, navodeći da je EU finansirala obrazovanje na Kosovu na svim nivoima – kroz izgradnju infrastrukture, opreme, stipendija, edukacije za nastavno osoblje i slično.

Kako je obrazovanje jedan od glavnih prioriteta odlučili su, kazala je, da nadograde EU info centre – u Prištini i Severnoj Mitrovici, zbog čega je i onaj u Mitrovici premešten, kako je navela, preko puta mosta, u centralni deo grada.

"Najvažnija poruka koju bismo voleli da pošaljemo premeštanjem kancelarije je činjenica o multietničkom Kosovu, o normalizaciji odnosa između svih nacionalnosti i zajedničkog osnova za saradnju i ekonomski razvoj celog Kosova" – kazala je ona u Severnoj Mitrovici pred predstavnicima lokalne samouprave, civilnog društva, međunarodne zajednice, mladima.

"Organizovali smo oko 300 događaja, imali na stotine učesnika, sarađivali smo sa svim institucijama, NVO-ima, medijima, biznis sektorom. I svim individuama koji znače gradu. Cilj EUICC je bio da približimo evropske vrednosti građanima i da upoznamo građane sa misijom EU na Kosovu, a sa druge strane – da upoznamo građane Severa Kosova sa EU," kazao je menadžer centra, Milan Milosavljević. 

Jedan od dobitnika nagrade za slogan i poster, vrednosti 500 evra – je Srđan Conić. Njegov slogan je "Obrazovanje je put, a ne odredište". U okviru Dana Evrope biće organizovani i drugi događaji. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.