Apelacioni sud potvrdio: Imami i političar oslobođeni optužbi za podsticanje na mržnju i terorizam

fuad ramici
Foto: Gazeta Express

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je danas presudu Osnovnog suda kojom se imami Bedri Robaj, Idriz Biljibani, Enes Goga, Mazlam Mazlami ali i Fuad Ramići oslobađaju optužbi za podsticanje na mržnju i terorizam. Osnovni sud u Prištini je maja ove godine oslobodio imame dok je istog dana osudio na 35 i po godina zatvora devet muslimanskih vernika, koji su pod naredbom Ljavdrima Muhadžerija planirali da dignu u vazduh navijače i igrače izraelske reprezentacije novembra 2016, tokom kvalifikacionog meča sa Albanijom. ​

Apelacioni sud je u saopštenju objavio da je žalba Specijalnog tužioca Kosova odbijena kao neosnovana.

„Apelacioni sud je, nakon razmatranja žalbe tužioca, ali i po službenoj dužnosti, utvrdio da presuda prvostepenog suda nije u suprotnosti sa odredbama krivičnog postupka, i da je činjenična situacija utvrđena tačno i potpuno,“ stoji u saopštenju Apelacionog suda. 

Osnovni sud u Prištini je 18. maja oslobodio imame usled nedostatka dokaza.

Bedri Robaj bio je optužen da je u periodu od 2012. do 2014. godine u Prištini u improvizovanoj džamiji „Termokosi“ gde je služio kao imam, tokom propovedi i privatnih predavanja, podržavao džihad u Siriji i da je podsticao na pridruživanje terorističkoj grupi „Al-Nusra“.

Idriz Biljibani optužen je da je od 2012. godine do hapšenja, u Prizrenu i drugim mestima na Kosovu, kao hodža tokom verskih predavanja u džamiji „El Bejan“ i drugim javnim nastupima snimljenim u video formatu, podsticao ljude na pridruživanje terorističkoj grupi „Al Nusra“ u Siriji.

Enes Goga, imam u Peći, optužen je da je tokom verskih predavanja u gradu, preko snimka „Audionur“ objavljenom 10. marta 2014. godine na YouTube-u, koji je bio javno dostupan, podsticao mržnju prema hrišćanskim vernicima.

Mazlam Mazlami optužen je da je kao imam „Jeni Mahalla“ džamije u Prizrenu tokom verskih propovedi i javnih nastupa, javno ohrabrivao i podsticao mržnju prema LGBT zajednici.

Fuad Ramići optužen je da je na javnim nastupama u medijima i na društvenim mrežama pozivao na otpor prema pravosuđu.

Ova lica uhapšena su 2014. godine, a suđenje je počelo krajem 2017. Maja 2018. Osnovni sud u Prištini doneo je oslobađajuću presudu usled nedostatka dokaza. Više o ovome čitajte:

„Imami nevini, vernici teroristi“: Četiri imama i političar oslobođeni krivice za podsticanje na terorizam

Kosovska policija uhapsila 12 imamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.