Apelacioni sud odredio kućni pritvor advokatima

Apelacioni sud u Prištini odredio je meru kućnog pritvora dvojici advokata iz Kosovske Mitrovice, Dejanu A. Vasiću i Faruku Korenici koji su osumnjičeni za uticaj i pretnje na svedoke u sudskom postupku koji je u toku.
 
Apelacioni sud u Prištini preinačio je ranije rešenje Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici kojim je advokatima određena mera zabrane približavanja svedocima, zamenivši je merom kućnog pritvora.
 
"Ovakva zabrana napuštanja kuće definitvno je onemogućila advokata Korenicu i mene da branimo Žarka Veselinovića kojeg smo zastupali u proteklih deset meseci," rekao je u izjavi Tanjugu, advokat Vasić.
 
Vasić je dodao da mu je ovom merom onemogućena odbrana i u drugim osetljivim predmetima kao što su slučajevi Laze Lazića, Dragoljuba Delibašića, Srećka Martinovića, Nenada Stojkovića i drugih.
 
Međunarodni tužilac iz EULEX-ove kancelarije za tužilaštvo, Paskal Persons izjavio je ranije da su dvojica advokata iz Mitrovice lišeni slobode zbog sumnje da su obojica uticala, čak i pretila svedocima u sudskom postupku koji je u toku.
 
Lišavanje slobode ove dvojice advokata krajem marta izazvalo je reakcije Srba na Severu Kosova koji su čak zapretili da će "uskratititi prisustvo" EULEX-u na Severu Kosova, ako oni ne budu oslobođeni.
 
Advokati su odlukom Osnovnog suda oslobođeni i određena im je mera zabrane približavanja svedocima i napuštanja mesta prebivališta, ali je odlukom Apelacionog suda, nakon žalbe advakota i tužioca, odluka preinačena u kućni pritvor.
 
Vasić i Korenica važe za vrsne profesionalce, a nakon što ih je EULEX lišio slobode 25. marta oglasila se i Advokatska Komora Srbije koja je ocenila da se radi o kršenju ljudskih prava.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.