Apel srpskom predsedniku, Tužilaštvu i stranim ambasadama: Zaštite nas od pritisaka

Piše Goran Marinković:

Poštovana redakcijo,

Ovim dopisom želim da vas obavestim da se u opštini Vitina, koja radi po sistemu Republike Srbije, vrši pravi teror nad radnicima ove ustanove. Pre deset dana, službenik A.R., koji je 20 godina radio na mestu referenta za izbegla i interno raseljena lica, dobio je otkaz, a da za to nije bilo nijednog pravog razloga.

Meni, Goranu Marinkoviću, koji sam u stalnom radnom odnosu na mestu šefa računovodstva, probali su juče da uruče rešenje o prestanku radnog odnosa. Odbio sam da prihvatim, jer je razlog političke prirode, i sada očekujem da rešenje stigne poštom na moju kućnu adresu.

Kada sam pitao zašto, presednik Privremenog organa Srđan Nikolić ništa nije odgovorio. Ćutao je, a onda mi je aktuelni gradonačelnik po kosovskom sistemu opštine Klokot i član Privremenog organa opštine Vitine u srpskom sistemu, Srećko Spasić, rekao: "Prvo iznesi telefon iz kancelarije, pa ćemo onda pričati."

Započeo je, potom, sa pretnjama. Citiram: "Uništiću ti celu porodicu."

Pre 16 dana isterao je sa posla moju suprugu koja je kao nastavnica matematike radila u O.Š. "Marko Rajković", a imala je ugovor na određeno vreme.

Naglašavam da smo i supruga i ja radili u srpskim državnim institucijama i da sada, nakon gubitka posla, niko u našoj sedmočlanoj porodici više ne ostvaruje prihode. 

Osim otkaza, gradonačelnik se ne zaustavlja na tome. Hoće da otera sve neistomišljenike s posla.

Uveren sam da su razlozi za pritisak na nas ti što mi podržavamo listu "Aktivna građanska inicijativa" na kojoj se nalazi pet radnika opštine Vitina za kandidate za odbornike, kao i moja supruga.

Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji, a danas idem da podnesem prijavu i Inspekciji rada. 

Moram i ovo da saopštim javnosti – od 22 radnika opštine Vitina, nas 11 zaista radimo, dok se ostali vode da rade, a zapravo se samo potpisuju. Suštinski su povlašćeni,  jer ujedno rade na dva mesta – i u srpskoj instituciji i u kosovskoj. Dakle, oni rade samo u kosovskoj instituciji, a kod nas uopšte i ne dolaze, osim kada kao kauboji, kad treba da se da otkaz nekome – upadnu svi jer se tada uplaše.

Ovim dopisom apelujem na Predsednika Republike Srbije, Kancelariju za Kosovo i Metohiju, Inspekciju rada, MUP, Tužilaštvo, ambasade na Kosovu da nas zaštite kako bi ovaj narod prvo imao slobodu, a i mi pomenuti sa našim narodom. Oni koji prete i vrše pritisak neće se zaustaviti ovde.

Uz ovaj dopis za javnost šaljem vam jedno rešenje koje sam fotografisao. Sopstveno nisam poslao, jer sam odbio da ga potpišem.

(Potpisnik ovog teksta je službenik opštine Vitina i predsednik Aktivne građanske inicijative, Goran Marinković


Naglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike "Građani pišu", potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.