AP: 8 koraka za deeskalaciju krize: Povlače se specijalci, u julu ostavke gradonačelnika, do septembra izbori, Srbi nazad u kosovske institucije…

Zastava Najk nike
FOTO: KoSSev

Neposredno nakon što je potvrđeno da su Borelj, Makron i Šolc, nakon odvojenih sastanaka sa srpskim predsednikom i kosovskom predsednicom u Moldaviji zatražili hitno održavanje novih izbora u četiri severne opštine, ili će se Kosovo, u suprotnom, suočiti sa novim posledicama, Albanian Post objavljuje i novi, kako tvrdi, ekskluzivni dokument: „Deeskalacija u četiri severne opštine – scenario koraka“.

Njih je osam, a spuštanje tenzija se može postići samo kroz povratak Srba u kosovske institucije, predviđa papir navodno, čija verodostojnost nije potvrđena.

Kosovske vlasti povlače specijalne jedinice, ali se ne precizira neposredno i odakle – da li samo iz opštinskih zgrada, ili uopšte sa Severa, kako to Srbi mesecima zahtevaju. Nakon toga Srbija spušta borbenu gotovost Vojske Srbije.

Za bezbednost na terenu odgovorna je redovna Kosovska policija, uz podršku EULEX-a i KFOR-a.

Zgrade opština su dostupne zaposlenim službenicima u kosovskom sistemu. Ne spominju se radnici privremenih organa Republike Srbije.

Gradonačelnici podnose ostavku do sredine jula a novi izbori uslediće do početka septembra.

Februarski sporazum se praktično sprovodi do sredine novembra.

U nastavku objavljujemo izvorni prevod sa engleskog ovog navodnog dokumenta. Naglašavamo još jednom da verodostojnost ovog papira nije potvrđena.


Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: 

Kriza na Severu

Deeskalacija u četiri severne opštine – scenario koraka

Do značajne deeskalacije može doći samo kroz povratak Srba u institucije i njihovo učešće u demokratskim procesima. EU i Kvinta preuzimaju odgovornost za vođenje procesa

Na svakom koraku procesa, Vlada Kosova, Vlada Srbije, političke partije kosovskih Albanaca predstavljene u novoizabranim opštinskim telima i političke partije kosovskih Srba, konstruktivno se angažuju.

1. Kosovo i Srbija ponovo potvrđuju svoju posvećenost sprovođenju Osnovnog sporazuma, sa posebnim osvrtom na članove 1, 3, 7 i 9,

2. Kosovo povlači svoje snage specijalne policije. Povlačenje prati i svođenje Srbije na normalu borbene gotovosti svojih Oružanih snaga.

3. Redovna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEX-a je odgovorna za bezbednost na terenu.

4. Protesti se otkazuju. Vraća se normalnost života. Nastavlja se sa redovnim opštinskim funkcijama i radom službi. Opštinske prostorije u četiri severne opštine dostupne su opštinskim službenicima.

Izraz „opštinski službenici“ odnosi se na kosovske opštinske službenike

5. Gradonačelnici podnose ostavke sredinom jula 2023., otvarajući put predsednici Osmani da proglasi prevremene opštinske izbore.

Vanredni opštinski izbori se održavaju krajem avgusta ili početkom septembra 2023.

Tačke 3,4,5 i 6 su usklađene sa značajnim napretkom u definisanju samoupravnog okvira za Zajednicu kosovskih Srba (član 7. Osnovnog sporazuma) i u primeni člana 1. Osnovnog sporazuma kao koraka u dobroj nameri

8. Sredina novembra 2023: efektivna primena članova 1, 2, 3, 7 i 9 Osnovnog sporazuma.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.