Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović

FOTO: Radio Kim

Kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ovo ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.

Valentini Parlić iz Dobrotina i Snežani Grbić iz Donje Gušterice, Odeljenje za urbanizam i zaštitu životne sredine u Opštini Gračanica, najpre je odbilo da izda dozvole za izgradnju kuća. Međutim, prema rečima ministra Rašića, tehnički nesporazumi su izglađeni, te je juče položen kamen temeljac.

„Zahvaljujem se katastru Opštine Gračanica i gospođi Aleksandri Đekić koja je u našoj zajedničkoj saradnji našla način da dozvole pogotovu za ljude iz kategorije koje mi finansiramo za stabilizaciju zajednice, ali takođe i za povratak, da su im na prioritetnom spisku što je nama bio cilj. Što je po automatizmu obaveza svih nas, da ljudi koji imaju prioritet, po kratkom postupku dobiju dozvole“, rekao je Rašić.

Pet godina su Valentina Parlić i Srđan Gudžić živeli kao podstanari, sa četvoro dece, a jedini izvor prihoda im je socijalna pomoć.

„Mnogo nam znači, ovo je naš krov nad glavom. Kuća će imati 75 kvadrata, zahvalan sam gospodinu Rašiću. Ovo je veliko životno i stambeno pitanje za nas“, kazao je Srđan Gudžić.

„Presrećni smo i zadovoljni. Konačno smo dočekali taj dan“, dodala je Valentina.

U novu kuću od 62 kvadrata bi za tri nedelje trebalo da se useli i Snežana Grbić iz Donje Gušterice sa svojim sinom.

„Jedini koji su izašli u susret su oni (kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak), imam krov nad glavom. Čekam dete i veoma mi je drago zbog nove kuće“, rekla je Snežana.

„Ministarstvo za zajednice i povratak omogućava normalne životne uslove za porodice sa malom decom, ljudima koji žele da ostanu ovde“, rekao je Rašić u Dobrotinu.

Ovom Ministarstvu je od strane kosovske vlade, nedavno odobreno još tri miliona evra budžeta. Raspisan je javni poziv koji je otvoren do 18. juna ove godine, a odnosi se na ekonomsko osnaživanje nevećinskih zajednica.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.