Antonijević: Revakcinisano više od 13000 ljudi sa KiM, korona neće da iščezne, imunizacija neophodna

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM je znatno bolja u odnosu na februar kada su u mitrovičkom KBC-u bili popunjeni kapaciteti, kazao je u intervjuu za KoSSev epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević. Poštovanje mera je na odgovarajućem nivou, ali je na poboljšanje same epidemiološke situacije uticala i imunizacija stanovništva.

Prema prošlonedeljnim podacima, na punktovima u centralnoj Srbiji na kojima se vakcinišu građani sa Kosova, do sada je prvu dozu primilo više od 15.000 stanovnika, dok je više od 13.000 revakcinisanih.

Bez vakcine proces bi se otegao u nedogled, tvrdi Antonijević i dodaje da se upravo zahvaljujući dobro organizovanom procesu imunizacije u Srbiji vidi „svetlo na kraju tunela“. Međutim, upozorava – „treba biti oprezan pri vraćanju u normalu“.

Korona će biti sve vreme prisutna, ona neće iščeznuti, kazao je takođe Antonijević. Iako tvrdi da će se život normalizovati, ujedno je mišljenja da će proces imunizacije stanovništva i u narednim godinama biti neophodan – nalik onom za sezonski grip.

Sada je na redu ispitivanje na većem broju uzoraka – kako bi se zasigurno znalo koliki imunitet daje koja vakcina.

„Suština je da će, prema mom mišljenju, vakcina ući u obavezan sezonski karakter, da ćemo jedanput ili dvaput godišnje, morati u godinama koje slede, da vakcinišemo ugrožene kategorije stanovništva“, dodao je Antonijević.

Sa druge strane, mišljenja je da zdravi deo populacije neće morati da se vakciniše jer smo, kako dodaje, svi već senzibilisani – da li preko vakcine, kontakta ili preležane bolesti.

Antonijević je za KoSSev govorio i o najavi proizvodnje ruske i kineske vakcine u Srbiji, radu zdravstvenih institucija u srpskim sredinama na KiM, izazovima sa kojima su se zdravstveni radnici suočavali u prethodnom periodu, kao i radu PCR laboratorije u Kosovskoj Mitrovici. Šta je sve Antonijević kazao možete pogledati u video prilogu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.