"Tači kriv za Unesko, samo hteo sebe da ojača"

Hašim Tači je glavni krivac za neuspeh Kosova da uđe u Unesko, jer je u proceduru učlanjenja ušao iz vlastitih interesa, piše portal Gazetablic.com.

Ti izvori tvrde da je Tači krenuo u proceduru bez dobijanja signala od "zemalja prijatelja Kosova" i sa ciljem da ojača svoj autoritet, kako bi bio izabran za predsednika Kosova 2016. godine.

"Hašim Tači je imao sigurne glasove, i bez 'dozvole' od zemalja koje podržavaju Kosovo, doneo je odluku da zatraži prijem u Unesko. SAD i neke druge zemlje su preporučile Tačiju da nije pravi trenutk da se za to podnese zahtev, ali on nije uzeo u obzir ove preporuke i zahtev za učlanjenje Kosova nije prošao," rekao je izvor portala. 

Prema istom izvoru, Tači nije bio favorit SAD da predvodi ovu aktivnost. 

"Amerika je jasno stavila do znanja Tačiju da ne može da ima rukovodeću ulogu u ovom procesu, kao što je bilo u slučaju učlanjenja u MMF i Svetsku banku," rekao je neimenovani izvor. 

Prema istom izvoru, pored SAD i neke druge države koje podržavaju Kosovo su bile u dilemi, zbog činjenice da su pre nekoliko godina bile protiv prijema Palestine u Unesko. 

Palestina, kao i Kosovo, nije članica UN. 

I pored toga, te su države podržale Kosovo, ali predlog o prijemu nije dobio potreban broj glasova na glasanju u Generalnoj skupštini Uneska u ponedeljak. 

Kosovu je za prijem trebalo 95 glasova, a dobilo je tri manje. 

Posle neuspeha, opozicija i jedan deo civilnog sektora na Kosovu traži ostavku Tačija, koji smatra da je činjenica da su 92 države glasale za prijem Kosova izuzetan uspeh.

B92/Beta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.