Ansambl „Venac“: Na tvrđavi Zvečan i u K.Mitrovici obeležen Svetski dan igre

Foto: Ansambl Venac

Na srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan izveden je zajednički performans Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, inspirisan radom i delom začetnice umetničke igre, Mage Magazinović.

Ovaj događaj, kako je saopšteno, uživo je bio emitovan na internet platformama, a izveli su ga Ansambl „Venac“, Viteško udruženje „Red zmaja“ iz Gračanice i Tamara Tomanović, glumica i nekadašnji student Fakulteta umetnosti.

Potom je u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici održana promocija knjige profesorke Vere Obradović Ljubinković „Maga Magazinović – Moderna igra umesto doktorata iz filozofije“.

U okviru promocije predstavljeni su i video radovi bivših studenata Fakulteta umetnosti nastali povodom Dana igre.

Takođe, Ansambl „Venac“ izveo je dve numere: „Arhaičnu žensku igru iz Gračanice“ (koreografija: Radojica Kuzmanović; muzika: Rastko Aksentijević; muziku priredio: Zdravko Ranisavljević) i premijerno „San o božuru – Ljubavna igra sa Šare“ (koreografija: Miloš Cile Mitić; muzika: Zdravko Ranisavljević), navodi se u saopštenju.

Nakon potpisivanja protokola o saradnji između Ansambla narodnih igara i pesma Kosova i Metohije „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (09.03.2021), a na inicijativu prof. Vere Obradović Ljubinković, prvi zajednički projekat bio je obeležavanje Svetskog dana igre (29. aprila), koji je u skladu sa epidemiološkom situacijom potom odložen za 16. jun 2021. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.