Anketa: Većina Mapu puta o energetici ne vidi u korist Severa

Kosovska Mitrovica građani ulica
FOTO: KoSSev

Sever Kosova dogovorom o energetici ne dobija samostalnost, smatra više od 61% naših čitaoca, od njih 1850 koji su odgovarali na naš upitnik tokom potekla tri dana. Istovremeno, skoro 58 odsto njih smatra da nedavno postignuta mapa ne ide u korist građana na Severu, a skoro 60 odsto da Priština preuzima kontrolu nad energetskim sistemom na Severu.

Ove nedelje u Briselu postignuta je tzv. mapa puta za sprovođenje preostalog dela sporazuma o energetici Beograda i Prištine iz 2015, godine koji se odnosi na deo registracije kompanije na Severu „Elektrosever“, koja će raditi u okviru kosovskih zakona.

„Srpska strana je ne samo naterala Prištinu da razgovara, već i da se dogovara o mnogim važnim pitanjima za život Srba na Severu“, protumačio je dogovor glavni pregovarač u dijalogu sa Prištinom, i prvi čovek Vlade Srbije za pitanja Kosova i Metohije – Petar Petković

Tvrdi da Sever „ima samostalnost“ u snabdevanju električnom energijom.

„Imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na Severu KiM“, naglasio je.

I dok je opozija kako u Beogradu, tako i u Prištini, dogovor tumačila kao izdaju, obe vlasti ga predstavljaju kao svoju pobedu.

Skoro 33 odsto ispitanika naše ankete tvrdi da je Sever u pitanju energetike „dobio samostalnost“, dok nepunih 40 odsto dogovor vidi kao nešto što ide u korist građana na Severu.

Bezmalo 70% veruje da će se sporazum sprovesti, a da će građani konačno početi da paćaju struju.

Za mišljenje smo pitali i građane Kosovske Mitrovice.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.