Ana Brnabić: Samo ih molim da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi, zato što to nikakve veze sa životom nema

„Samo ih molim da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi, zato što to nikakve veze sa životom nema, da ne pričamo o tome da u Medveđi ima sve skupa 700 etničkih Albanaca, verovatno i manje,“ posle kontinuiranih poruka od više meseci Hašima Tačija o pripajanju dela južne Srbije Kosovu – Vranjske Kotline/Preševska dolina, oglasila se premijerka Srbije.

„Tako da ja samo molim, da se ne ide dalje na teritoriju centralne Srbije, zato što Srbija jeste i ostaće i tolerantna i fleksibilina i strpljiva, ali sve ima svoj kraj. Dakle, molim vas da se od centralne Srbije pomaknete i da razgovaramo da li možemo da imamo neki kompromis koji može da obezbedi dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine,“ odgovor je Ane Brnabić iz Prokuplja – gde se danas održava sednica srpske vlade.

„Na kraju krajeva, nama je vrhunska vrednost sloboda, ali vrhunska vrednost nam je i mir, i ja ću danas o tome da pričam i na otvaranju spomenika. Dakle, šta god se desilo, mi ćemo da se trudimo da zadržimo mir, ali nemojte dalje da pričate o bilo kakvim teritorijama u okvirima centralne Srbije,“ govori Brnabić, i dodaje da „nema nameru nešto naročito da ih komentariše“.

Za to vreme, Tači ponavlja ono što se u delu javnosti predstavlja kao dogovor koji je na pomolu između njega i srpske strane – korekcija granica za Tačija, za Srbe razgraničenje. Međutim, on ponavlja i da korekcija granica obuhvata pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe „Republici Kosovo“ – koju Srbija ne priznaje.

„Predsednik Makron snažno podržava dijalog Kosova i Srbije, mogućnost da se sporazum postigne što je pre moguće, idealno za kratko vreme i sa realnom mogućnošću za korekciju granica, što podrazumeva uključivanje Preševa, Medveđe i Bujanovca u granice Kosova, i što će otvoriti sigurnu evroatlantsku perspektivu za Kosovo,“ jedna je od najnovijih Tačijevih izjava sa samita frankofonskih zemalja u Jermeniji, na kojem su Srbija i Kosovo juče postali pridruženi članovi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.