Vučić: Turska priznala Kosovo zbog svojih interesa – Srbija nije tu da drži packe ili pridike

Srbija će sa onima koji budu izabrani u Prištini da pregovara kako bi se postigao dogovor u budućnosti, a to neće biti lako, smatra predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Na zajedničkoj konferenciji u zgradi predsedništva Vučić je u ime turskog predsednika otkrio zašto je Turska priznala Kosovo – zato što se ponašala u skladu sa svojim interesima, dok, kaže, Srbija nije tu da „drži packe ili pridike“.

S obzirom na to da je Turska priznala Kosovo za nezavisnu državu, a dok je predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, rekao da će svako rešenje koje se postigne biti prihvatljivo za Ankaru, da li to znači da razumete bolje nego ranije da nisu dobra rešenja u kojima jedni dobijaju sve a drugi ništa, upitao je novinar RTS-a turskog predsednika.

Međutim, predsednik Srbije, a kako bi, kako je priznao, bio dobar domaćin, odgovorio je na ovo pitanje, poručivši da se Turska ponašala u skladu sa svojim interesima, te da Srbija neće da „drži packe ili pridike“ Turskoj.

„Naši interesi su po tom pitanju i dalje različiti, ali mu hvala na tome što je prihvatio, i to je veliki pomak, da svako moguće rešenje do kojeg bismo mi došli sa Albancima bilo prihvatljivo za Tursku. A ovo sam morao, nemojte da se ljutite, i kao dobar domaćin da kažem, a za nas Srbe samo jedna stvar nije dobra, ako se ne pokažemo kao dobri domaćini, što ne znači da bilo kome trebamo da se ulizujemo, već da vodimo računa, da ne uvredimo goste“.

Erdogan je potom u svom odgovoru na ovo pitanje samo kratko poručio da je „njegov prijatelj dao najprikladniji odgovor“.

Predsednik Srbije je i prokomentarisao pisanje hrvatskog Jutarnjeg lista da je zbog jučerašnjih izbora na Kosovu, „jedini koji trlja ruke“. Demantovao je ove navode, naznačivši da bi „trljao ruke jedino kada bi bilo postignuto kompromisno rešenje sa Albancima“.

„Ali smo nažalost daleko od toga i o tome sam dugo razgovarao sa predsednikom Erdoganom,“ naznačio je Vučić.

Kaže da su jučerašnjom ubedljivom pobedom Srpske liste, Srbi na KiM dobili legitimitet za pregovarački proces te da se čeka sada formiranje Vlade u Prištini.

Sa druge strane, Srbija će sa onima koji su izabrani u Prištini da razgovara i pregovara i „po tom pitanju nema nikakav problem“.

„U skladu sa tim želimo da postignemo neke dogovore u budućnosti. Da li će da bude lako ili ne, ja sam siguran da neće, ali da li ću da se nadam i radim sve što mogu sa timom ljudi da do kompromisnog rešenja dođemo, u to nemojte da imate sumnje“.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, ovog jutra, sa druge strane, poručio je da bez učešća Srpske liste nema legitimne kosovske vlade. Tokom gostovanja na RTS-u na pitanje ‘da li to znači da će Srpska lista svakako ući u novu kosovsku vladu bez obzira ko je bude činio’, rekao „ne, na vrata Srba moraće da kucaju drugi“.

„Nisu oni mala deca pa su donosili tu odluku mimo svojih interesa“

Pošto je „povučen za jezik“ pred predsednikom Erdoganom, dodao je da ne postoji niko ko je i Amerikancima i svim drugim zapadnjacima koji su donosili odluke o priznanju Kosova izgovarao rečenice koje je on izgovarao – „nikada im niko nije stvari govorio onako kako sam im ja saopštavao“, dodao je.

„Ali to ne znači da ćemo mi da promenimo američku odluku, to ne znači da ćemo da promenimo tursku odluku“.

„Nisu oni mala deca pa su donosili tu odluku mimo svojih interesa, oni su te odluke donosili u skladu sa svojim interesima. Nismo mi bliži njima nego što su Priština i Sarajevo“.

Ali, kako predsednik kaže, to ne znači da ne postoji poštovanje.

„Naprotiv, Redžep Tajip Erdogan, a verujem da je to delimično zbog mene, i zbog našeg odnosa, veoma pažljivo bira reči kad govori i o odnosima na Balkanu, odnosima Beograda i Prištine i odnosima prema BiH i ja sam mu na tome posebno zahvalan“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.