Amfilohije: Ja sam ipak mitropolit Crne Gore, imam obaveze na Cetinju a oni neka izvole i hapse

Mitropolit Amfilohije i lideru Demokratskog fronta (DF) policija je uručila poziv da se jave Tužilaštvu pod prijetnjom hapšenja zbog prisustva sahrani istoričaru Vladu Jovićeviću. Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je da se neće odazvati pozivu za saslušanje „jer ima svoje obaveze“.

„Poručujem nalogodavcima poziva za saslušanje da im se neću odazvati jer imam svoje obaveze. Mogu to učiniti tek posle ponedjeljka i to jedino na Cetinju. Ovo što se desilo je priča za sebe, jer na sahrani Vlada Jovićevića nikog nije bilo osim njegova tri sina, supruga, kaluđeri, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, Andrija Mandić i ja. I svi na propisanom odstojanju, kazao je on za „Novosti“, prenose podgoričke Vijesti.

Na pitanje da li očekuje represivniji odgovor nadležnih kazao je neka izvole da ga hapse.

„Što se mene tiče, neka izvole da hapse. Pa moj prethodnik Joanikije ubijen je sa sveštenstvom, a mitropolit Arsenije odležao šest godina u zatvoru. Da sam ja bio u njegovo vrijeme bio bih sigurno strijeljan ili doživotno osuđen u odnosu na njega“, kazao je Amfilohije.

Dodao je da „vlast može da radi šta hoće i kako hoće“.

„Ja sam ipak mitropolit Crne Gore… Ova vlast neka što sebe bruka, nego bruka i Crnu Goru pred međunarodnom javnošću, svojim bezakonjem i ponašanjem. Objavili su rat Bogu i Crkvi koja je stvarala ovu državu“, rekao je mitropolit Amfilohije za „Novosti“, koji je istovremeno i egzarh pećkog trona.

Nedavno je više sveštenika i građana privedeno u Centar bezbednosti u Podgorici radi prikupljanja obaveštenja o okolnostima okupljanja ispred verskih objekata. O tome detaljnije čitajte ovde

VijestiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.