Američki IBD se poziva na FBI: ISIS slobodno funkcioniše na Kosovu

"Rat protiv terorizma: Islamska država slobodno funkcioniše u četiri islamske zemlje koje je Amerika ‘oslobodila’ – Iraku, Libiji, Avganistanu i sada, prema FBI-u – na Kosovu. To je zahvalnost koju smo dobili za prolivenu krv i blago?" – ovako američki poslovni list Investor's Business Daily (IBD) komentariše u svom editorijalu slučaj albanskog hakera sa Kosova,  Ardita Ferizija, koji je u Maleziji uhapšen sredinom oktobra. On se tereti da je ukrao "lične identifikacione podatke" (PII) članova američke vojske i zaposlenih američke vlade i prosledio ih Islamskoj državi (ISIS). Ovaj kosovski Albanac je tako, kako se takođe navodi u tekstu IBD-a, omogućio da se napravi "lista odstrela" američkih građana, što je, kako navode, "nečuveno", te pozivaju američkog predsednika Baraka Obamu da "zadrži" pomoć "navodno prijateljskim islamskim zemljama", među kojima i za Kosovo čime bi se naterale da imaju jače "unutrašnje kontrole". Pomenuti članak Investors-a objavljen je još 20. oktobra, a kosovski mediji preneli su ga tek pre dva dana, među njima i  RTK, pod naslovom "Uredništvo optužuje za terorističke ćelije na Kosovu."  

"U poslednjem udarcu – FBI je optužio građanina Kosova muslimanske veroispovesti da je upao u kompjutere Pentagona, ukravši lične informacije o 1.351 zaposlenih u vojsci i vladi i njihovih porodica u Americi, uključujući njihove mejlove, lozinke, imena, brojeve telefona i informacije o lokaciji," podseća ovaj portal i ističe da je Ferizi omogućio ISIS-u da napravi "listu odstrela" uz imena i adrese pripadnika američke službe.

Pročitajte još: 

Uhapšen kosovski haker: Podatke zaposlenih u američkoj vojsci i vladi prosledio ISIS-u

Oni dalje navode, uz detalje o slučaju Ferizija, da se veruje da je on i lider ISIS-ove hakerske ćelije na Kosovu – "muslimanske nacije koju je američka vojska oslobodila u balkanskim ratovima devedesetih" i da ta hakerska grupa sebe naziva "Kosovski hakeri bezbednosti, Pentagon tim".

"Tužba navodi da ISIS ima celu divizuju za sajberski rat na Kosovu gde je predsednik Klinton branio, citiramo – 'američki interes'," navodi se u tekstu i dodaje da još negativniji efekat ima to što je FBI naveo da je kosovska jedinica u avgustu, hakovanjem servera, ukrala podatke kreditnih kartica, kao i imena, adrese i imejl adrese oko 100.000 Amerikanaca. 

"Ovo je nečuveno. Predsednik Obama mora da učini više kako bi iskoristio partnerske vlade na Kosovu i ostale navodno 'prijateljske' islamske zemlje kako bi razbio teroriste ISIS-a. Zadržavanje pomoći u zamenu za čvršću unutrašnju kontrolu očigledno je mesto za početak," zaključuju se u tekstu IBD-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.