Američki ambasador pri OEBS-u u ime Kvinte: Najoštrije osuđujemo nasilne napade u Banjskoj

Najoštrije osuđujemo nasilne napade u blizini manastira Banjska 24. septembra koji su doveli do gubitka života jednog narednika kosovske policije, izjavio je američki ambasador pri OEBS-u Majkl Karpenter u ime zemalja Kvinte.

Ambasadori ovih zemalja pri OEBS-u su izjavili saučešće porodici ubijenog narednika Kosovske policije Afrima Bunjakua, naglašavajući da se radi o tragičnoj smrti i to na dužnosti.

Pozvali su da se kroz transparentan istražni proces, počinioci privredu pravdi.

„Cenimo blisku koordinaciju Kosovske policije sa Kosovskim snagama predvođenim NATO-om i Misijom vladavine prava EU na Kosovu kako bi se obezbedila bezbednost civila, i nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju“, naglašeno je u ovoj izjavi.

Istovremeno, ponavljaju posvećenost deeskalaciji tenzija, dok im je prioritet, kako navode, napredovanje na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, pozivajući strane da se vrate dijalogu.

Diplomatija je jedini put ka trajnom miru

U noći između subote i nedelje u zasedi na ulazu u selo Banjska na Severu, ubijen je narednik Kosovske policije Afrim Bunjaku, a još tri policajca ranjeno.

U sukobu koji se rasplamsao između policije i naoružane uniformisane grupe za koju se veruje da su Srbi sa Severa, ubijena su najmanje tri navodna napadača, više ranjeno i uhapšeno. Zaplenjen je arsenal oružja za koji je kosovska policija procenila da vredi 5 miliona evra. Selo je bilo pod opsadom tri dana, a stradala je i imovina manastira Banjska, pre svega kada je naoružana grupa oklopnim vozilom probila zaključanu metalnu kapiju.

Beograd se odriče odgovornosti za umešanost, uz tvrdnju da su se Srbi sa Severa „pobunili jer nisu želeli da trpe Kurtijev teror i naseli su na njegove provokacije“.

Priština nastavlja da iznosi argumente koje predstavlja kao umešanost upravo srpskih vlasti u „teroristički akt“.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.