Američka ambasada: Srbija bez značajnog napretka u slučaju Bitići

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji ocenila je da Vlada Srbije nije postigla značajan napredak u rešavanju ubistva trojice državljana SAD – braće Bitići i pozvala nadležne da nastave da istražuju taj slučaj.

"Vlada Srbije nije učinila nikakav značajan napredak u tom pogledu. SAD pozivaju nadležne organe Srbije da nastave da istražuju svaki trag kako bi osigurale da kriminalci koji su odgovorni za ubistvo braće Bitići, budu izvedeni pred lice pravde," navela je ambasada SAD-a za izdanje dnevnog lista Danas.

Ambasada je navela da je taj slučaj jedan od najviših prioriteta bilateralnih odnosa Srbije i SAD.

KoSSev – O slučaju Bitići sinoć je u poznatoj emisiji Jeta në Kosovë (Život na Kosovu) govorio, kako tvrdi, svedok u ovom slučaju. Emisiju možete da pogledate OVDE.

"Predmet braće Bitići je pred sudom za ratne zločine u Beogradu i ja verujem da će počinioci biti otkriveni, ali on ne može biti predmet postupanja Specijalnog suda, jer taj sud je osnovan na osnovu izveštaja Dika Martija koji se odnosi na ograničeni vremenski period i zločine koji su se desili na Kosovu i Metohiji, a braća Bitići nisu ubijena na Kosovu," izjavila je u januaru ministarka pravde Srbije Nela Kuburović.

Braća Ilir, Agron i Mehmet Bitići otišli su da se bore protiv srpskih vlasti na Kosovu 1999. godine. Uhapšeni su krajem juna 1999. godine zbog ilegalnog ulaska u tadašnju Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora. Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela su nađena 2001. godine u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu.

N1/Beta/DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.