Nakon povlačenja iz inicijative o ukidanju Specijalnog suda, SAD odobravaju vizu Haradinaju

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Američka ambasada izdala je vizu premijeru Kosova Ramušu Haradinaju, tek nakon što se on povukao iz inicijative o ukidanju Specijalnog suda, kažu dobro obavešteni izvori Gazeta Express.

Povlačenje iz inicijative o ukidanju Specijalnog suda nagradilo je Ramuša Haradinaja američkom vizom, koja mu nije izdata zbog toga što on nije poslušao strane ambasadore koji su upozoravali na totalnu izolaciju Kosova, ako se ukine Specijalni sud.

Koha – Haradinajeva poruka EU i Vašingtonu

Ramuš Haradinaj poslao je poruku Evropskoj uniji i Vašingtonu. On je rekao da oni "već dve decenije ne mogu da reše problem na Balkanu i ako ne mogu da ga reše – kako mogu da vode svet".

Gazeta Express je danas saznala iz svojih izvora da će američka ambasada izdati vizu premijeru Haradinaja i to je usledilo isključivo nakon što je promenio stav o ukidanju Specijalnog suda. 

Šef izvršne vlasti je u intervjuu za DW novinaru Timu Sebastijanu tvrdio da Specijalni sud neće biti poništen, ukazujući na to koliko je važno da Kosovo napreduje na evropskom putu.

Ova izjava Haradinaja razlikovala se od onih koje je ranije davao. Premijer je insistirao na tome da brani prava poslanika da oni odluče šta će ukinuti u Skupštini i da se ambasadori tu ne pitaju. 

Oni su kasnije, s druge strane, upozorili na ozbiljne posledice po Kosovo, ako Specijalni sud bude ukinut. 

Premijer Haradinaj je juče dobio vizu za Ujedinjeno Kraljevstvo, iako je ranije objavljeno da nakon američke vize, vlada ima problem i sa britanskom.

Haradinaj početkom januara nije mogao da poseti Ajovu zbog toga što mu nije bila izdata viza. Ovo stopiranje usledilo je nakon što je američki državni sekretar reagovao na inicijativu o ukidanju Specijalnog suda. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.