Ambasada SAD neće davati vize licima umešanim u velike slučajeve korupcije na Kosovu

SAD ambasada kosovo

Američka ambasada u Prištini nezadovoljna zbog rasporstanjenosti korupcije i organizovanog kriminala na teritoriji Kosova, kao i nerešavanjem slučajeva u toj oblasti, odlučila je da preduzme mere koje će onemogućiti pojedincima dobijanje vize za odlazak u SAD. Pored toga, iz ove ambasade izražavaju duboku zabrinutost zbog toga što „još uvek niko nije odgovarao, uključujući i kosovske zvaničnike“ za korupciju i organizovani kriminal u brojnim slučajevima. 

“Američka ambasada preduzima korake kako bi osigurala da pojedinci koji su uključeni u velike slučajeve korupcije ne dobijaju vize koje bi im omogućile da putuju u Sjedinjene Države radi posla ili turizma”, navodi se u saopštenju ove ambasade.

Takođe, u saopštenju se ističe da će nastaviti da izražavaju zabrinutost zbog toga što još uvek niko nije odgovarao “uključujući i kosovske zvaničnike, za korupciju i organizovani kriminal” koji su kako kažu  “jasno prisutni u slučajevima ‘Pronto’, italijanska viza, bekstvo iz zatvora u Dubravi, ‘Zemlja’, i ‘Apeks’, kao i drugim sličnim slučajevima”.

Upravo iz tog razloga američka ambasada se odlučila na ovakav korak.

“Po potrebi, neprekidno razmatramo  navode i dokaze o korupciji i organizovanom kriminalu pri odlukama o vizi kako bi sprečili one koji doprinose ovim problemima da dobiju vize za putovanje u Sjedinjene Američke Države”, zaključuju u saopštenju.

Podsećamo, pre dva dana američka ambasada se takođe obratila saopštenjem kojim je zatraženo da se zaustavi imenovanje ratnih zločinaca i onih koji su optuženi za kriminal na visokim pozicijama u vladi od strane Vlade Kosova. O tome čitajte u posebnoj vesti: Ambasada SAD: Dosta sa imenovanjima zločinaca i optuženih za kriminal u Vladi Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.