Aljiu: Izgradnja „autoputa mira“ počinje na proleće

Ministar Ljiburn Aljiu
FOTO: KoSSev

Iako se protivi Vašingtonskom sporazumu koji je zaključila prethodna vlast, vlada Aljbina Kurtija u procesu je sprovođenja jedne od šesnaest tačaka ovog sporazuma – izgradnja „autoputa mira“. Kosovski ministar životne sredine prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiu, potvrdio je da će Priština započeti sa realizacijom dela ovog projekta na proleće sledeće godine, prenosi KosovaPress.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši kosovski premijer, Avdulah Hoti, potpisali su septembra meseca prošle godine u Vašingtonu dva odvojena dokumenta, u javnosti poznata kao Vašingtonski sporazum.

Jedna od šesnaest tačaka ovog sporazuma nalaže izgradnju autoputa koji će povezati Beograd i Prištinu, tj. izgradnju deonice Niš – Priština.

Kako prenosi KosovaPress, kosovski ministar životne sredine, Ljiburn Aljiu, potvrdio je da će kosovska vlada početi sa realizacijom preuzete obaveze – izgradnje puta do Merdara, na proleće.

“Što se tiče Vašingtonskog sporazuma i ‘autoputa mira’, Kosovo je preuzelo obaveze da realizuje put Besinje(Priština)-Merdare. Naravno da se ovaj proces iz finansijskih razloga može odužiti, ali to je proces koji će se završiti. Ne možemo sa velikom sigurnošću reći, ali mislim da ćemo na proleće imati dobre mogućnosti za početak izgradnje tog autoputa“, naglasio je Aljiu.

Ujedno je kazao i da Beograd ima obavezu da odradi drugu deonicu ovog autoputa.

„Isti projekat znači da ga mora sprovesti druga strana (Srbija), a do sada ga nije bilo…“, kazao je Aljiu, prenosi KosovaPress. 

Ovaj ministar je ujedno optužio bivšu vladu predvođenu Ramušem Haradinajem za nepravilnosti u procesu eksproprijacije imovine  duž puta Kijev-Zahać.

Kazao je da su se procedure eksproprijacije odvijale izvan potreba projekta, te da je dug Kosova vezan za eksproprijaciju 182 miliona evra.

„Od početka ove godine, državni dug u vezi sa eksproprijacijama iznosio je 182 miliona evra, dok se ovi predmeti nastavljaju procesuirati u sudovima gde je tužena država. Samo u poslednjih 6 meseci, kao rezultat sudskih odluka, ovaj dug je povećan za 7 miliona evra, a ovaj trend nastavlja da raste“, rekao je Aljiu.

Međutim, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je nedavno da će se već krajem septembra, tj. početkom novembra meseca, krenuti sa izgradnjom prve deonice autoputa Niš-Merdare u dužini od 5.5 kilometara.

Naznačio je da će ceo put biti dug 77 kilometara, od čega će 18 km biti kroz tunele i da će imati čak 85 mostova.

Vučić je tokom nedavnog boravka u Prokuplju ujedno najavio izgradnju gasovoda Niš-Priština u dužini od 114 kilometara.

O autoputu Niš-Merdare, koji bi trebalo da se spoji sa Prištinom, govori se već godinama.

Ovaj projekat je deo predloga za izgradnju „auto-puta mira“ Niš-Priština-Drač, koji je kao jedan od četiri projekata, sadašnji predsednik Srbije, još 2015. godine, kandidovao na samitu Zapadnog Balkana u Beču u svojstvu premijera.

Najava početka radova i rokovi za završetak istih odlagani su tokom godina.

Nekadašnja ministarka građevinarstva i saobraćaja u Srbiji, Zorana Mihajlović, prethodno je najavljivala da će projektna dokumentacija za auto-put Niš-Merdare-Priština biti gotova početkom 2017. godine, a da zatim sledi izgradnja koja bi trebalo da se završi do 2020.

Mihajlović je u međuvremenu najavljivala početak izgradnje prve deonice dužine 36 kilometara za 2018. godinu.

Najave je u međuvremenu iznosio i predsednik Srbije. On je aprila ove godine govorio o početku izgradnje autoputa, naznačivši da će se sa radovima krenuti avgusta meseca, te da su u toku tenderske procedure.

Izgradnja autoputa mira formalizovana je Vašingtonskim sporazumom koji je nedavno odbacila kosovska skupština.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.