Aleksandar Arsenijević povukao kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice

Foto: KoSSev

Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević za list Danas.

Arsenijević kaže da je time ispunio svoje obećanje i pokazao doslednost „za razliku od drugih političkih opcija“, kao i zrelost i nezavisnost u donošenju odluka „za razliku od pojedinih opozicionih aktera u Mitrovici i šire“.

On je pri podnošenju kandidature rekao da je ona „privremena mera“, te da je moguće da je u zakonskom roku povuče ako ne dođe do početka razgovora oko formiranja Zajednice srpskih opština i ako se Srbi ne vrate u institucije koje bojkotuju i iz kojih su izašli.

„Ustanovili smo da ne postoji mogućnost realnih održanja izbora i zato poručujemo da će naša odluka dodatno uticati na odluku o ponavljanju izbornog procesa za neka stabilnija vremena“, smatra Arsenijević.

Dodaje da je danas istekao rok za povratak u institucije, osim za pravosuđe, što, dodaje, znači da će od ponedeljka biti nemogući masovni povratak Srba u institucije, već će biti raspisani konkursi za zapošljavanje.

„Iskoristili smo zakonski rok za povlačenje kandidature. Niti su CIK i Vlada u Prištini dali jasne smernice kako će se održati izbori, ali po našim statistikama s obzirom da su škole u kojima su se održavali izbori pod jurisdikcijom Srbije, glasanje će se održati u većinski albanskim delovima Mitrovice – Bošnjačkoj mahali i Suvom dolu. Nemoguće je da naši građani idu kroz špalir policije na glasanje“, navodi Arsenijević.

DanasPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.