Albanci protestovali u Skoplju zbog presude u slučaju „Monstrum“

Protest makedonija
FOTO: EPA-EFE/NAKE BATEV

Nekoliko policajaca je povređeno i napadnuta je ekipa makedonske novinske agencije MIA na protestima u Skoplju, u znak podrške osuđenima u slučaju petostrukog ubistva nazvanom „Monstrum“.

Deo demonstranata je nosio albanske zastave i uzvikivao “Velika Albanija!”, a grupa sa fantomkama na glavama je bacala kamenje na policajce, koji su u suzbijanju protesta koristili i “šok bombe”.

Državna agencija MIA je, pozivajući se na izvore u Ministarstvu unutrašnjih poslova, javila da je povređeno sedam policajaca.

Policijski kordon sa oklopnim vozilima je sprečio demonstrante da dođu do sudskog kompleksa, odakle su nameravali da produže do zgrade parlameta i vlade. Nakon što nisu uspeli da prođu kordon, demonstranti su se razišli.

U smirivanje demostranata su se, prema izveštajima medija, uključili i poslanici opzicionih albanskih partija Alternativa i Alijansa za Albance, Skender Redžepi i Elmi Aziri.

Protesti su organizovani nakon što je u utorak Skopski krivični sud u ponovljenom procesu “Monstrum” ponovo osudio na doživotni zatvor trojicu muškaraca optuženih za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja, a dvojicu na višegodišnje zatvorske kazne.

Na doživotni zatvor za terorizam prvostepeno su osuđeni Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su poslednjih devet godina u bekstvu na Kosovu, kao i Agim Ismailović, dok je Haki Aziri osuđen za pomaganje, na devet godina, a Fejzi Aziri na 15 godina.

Sudija Ognjen Stavrev ocenio je da ubistvo četiri makedonska mladića od 18 do 21 godine i 45-godišnjeg muškarca koji je bio u ribolovu tog 12. aprila 2012. godine ne predstavlja “obični krivično-pravni događaj, već monstruzno sadističko ubistvo i likvidaciju dece koja su tek postala punoletna i jednog mladog čoveka”.

Beta/Nova.rs

Dvojica osuđenih na doživotnu kaznu u slučaju „Čudovišta“ nalaze se na Kosovu, S. Makedonija traži izručenjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.