Albanci odlučili da glasaju za Đukanovića u nedelju: "Glas za Đukanovića od vitalnog značaja za Albaniju i region"

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim uvoda i naslova koji su adaptirani) 

Albanske političke partije u Crnoj Gori, poznate po značajnim razlikama, ovog puta su se složile da njihovi glasovi idu Milu Đukanoviću na predsedničkim izborima u nedelju. "Albanci u Crnoj Gori imaju samo dva izbora, nema srednjeg izbora. Ili srpska strana, ili proevropsko krilo, što predstavlja Đukanović," jedna je od poruka.

Jedini albanski poslanik u Skupštini Crne Gore, Genc Nimanbegu, koji je potpredsednik parlamenta, rekao je da je orijentacija albanske politike da se glasa za Mila Đukanovića.

Povezani članci:

Đukanović: Srbija ne odlučuje o Kosovu, samo je primila fakturu


KoSSev: Kosovski mediji preneli su tokom ove nedelje i da Milo Đukanović upravo "računa na glasove Albanaca".

Prethodno su kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, kao i njegov albanski kolega, Edi Rama, pozvali Albance takođe da glasaju za Đukanovića na predstojećim predsedničkim izborima. 

I sa druge strane komplimenti. Najviši kosovski zvaničnici su, kako je u petak saopštilo Udruženje Crnogoraca Kosova, "još jednom ukazali poštovanje prema Crnoj Gori i Crnogorcima". 

Predsednik ovog udruženja, Slobodan Vujičić, sastao se sa predsednikom kosovske skupštine, Kadrijem Veseljijem, potpredsednikom kosovske vlade, Fatmirom Ljimajem, šefom MSP-a, Bedžetom Pacolijem i ambasadorom Crne Gore na Kosovu, Ferhatom Dinošuom. 

Do kraja maja bi na Kosovu trebalo da se otvori "Razvojni centar kosovskih Crnogoraca", najavljeno je nakon ovog sastanka. 

"Njihova poruka je bila jasna da se podrži Đukanović, a ova poruka je došla nakon što smo doneli odluku koga da podržimo," istakao je Nimanbegu, potpredsednik Skupštine Crne Gore.

Na istoj liniji je gradonačelnik Ulcinja, Nazif Cungu, koji je takođe i predsednik partije "Forca".

"S obzirom na ulazak u NATO, nezavisnost Kosova, nezavisnost Crne Gore, želimo da uspesi idu još dalje, jer ćemo mi kao Albanci u Crnoj Gori imati još bolju poziciju," kaže Cungu, prenosi Top Channel.

Predsednik stranke Albanske demokratske unije, Mehmed Zenka, koji se nalazi i na dužnosti ministra za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore, rekao je da je glas za Đukanovića od vitalnog značaja za Albaniju i region nakon što je drugi, pro-srpski kandidat, otvoreno rekao da će razmotriti referendum o nezavisnosti u Crnoj Gori i to nakon mnogih dostignuća koja su do sada napravljena.

"Albanci u Crnoj Gori imaju samo dva izbora, nema srednjeg izbora. Ili srpska strana, ili proevropsko krilo, što predstavlja Đukanović," kaže Zenka.

Čak i lider Demokratske partije Albanaca u Crnoj Gori, Fatmir Đeka, kaže da nema sumnje da će albanski glasovi da odu Milu Đukanoviću.

"Imamo mnogo razloga, pominjem rat na Kosovu, priznavanje Kosova, i to da Crna Gora ima dobre odnose sa Albanijom," kaže Đeka.

I građani su odlučni da bi njihov glas trebalo da ide Đukanoviću.

"Ja ću glasati za Đukanovića, jer je on predsednik Crne Gore, i niko drugi," kaže jedan građanin.

"Bivši premijer svakako ima najbolju šansu," rekao je drugi građanin.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.