Ako opozicija misli da velike sile neće hteti da razgovaraju o Kosovu – varaju se

Za moj plan bila je važna zaštita Severa, da ne izgubimo u miru ono što nismo u ratu, ali to su poništili Vučić i Dačić potpisivanjem Briselskog sporazuma kojim je instaliran pravni sistem nezavisnog Kosova na Severu, rekao je u emisiji Probudi se na Novoj S, bivši predsednik Srbije, Boris Tadić.

Govoreći o trenutnim geopolitičkim promenama – ulozi Kine u Evropi, odnosima Rusije i Evrope i odnosima unutar evroatlantskog saveza, navodi da je u novim okolnostima velikim silama zemlja poput Srbije nebitna osim ukoliko nema neki problem iz prošlosti.

„Za Srbiju je taj problem Kosovo i Metohija i jednim delom Bosna i Hercegovina“, navodi dodajući da velike sile interesuje samo to da li je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, to pitanje rešio na „način na koji je obećao“.

„A to je bio akt servilnosti u vreme mog mandata kada su Naprednjaci govorili mi ćemo kud i kamo više da damo nego što će dati Tadić, mi smo poznate patriote, ljudi će nama verovati“.

Velike sile, međutim, kako Tadić kaže „nisu naivne“ i pre ili kasnije će razaznati da ih lideri kao što je Vučić „varakaju“.

Iako na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Evropske komisije nije bilo reči o Kosovu, to ne znači da ovo pitanje neće biti uskoro na stolu, navodi on.

„Ako neko u opoziciji misli da to pitanje neće biti stavljeno na dnevni red u najskorije vreme, on se vara. Vi postajete potencijalni pouzdani partner za velike sile samo ako rešavate probleme koji tište te velike sile. Velike sile zanima problem koji može da dovede u pitanje njihovu budžetsku potrošnju, a Kosovo je jedan zamrznuti konflikt i kao i drugi regionalni problemi može da proizvede budžetske troškove“, upozorava Tadić.

Tadić koji je, prema uverenju dela javnosti, izgubio podršku zapadnih lidera nakon što je odbio da potpiše Briselski sporazum, na pitanje kako biste vi rešili to pitanje podseća na svoj plan od četiri tačke.

„Ja sam za razliku od drugih političkih lidera u Srbiji izašao jasno sa svojim planom 2011. To je plan četiri tačke. On je dobrim delom doveden u pitanje Briselskim sporazumom kojim je Vučić prihvatio pravni sistem nezavisnog Kosova na Severu. Jer Sever Kosova je bio centralni deo mog plana i ja sam tražio sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast za Sever Kosova, nisam išao na ideju priznanja međusobnog, tzv. sveobuhvatno rešenje. Tražio sam jednu vrstu posebne izdvojenosti za crkve i manastire i neku vrstu Zajednice srpskih opština za jug,“ navodi Tadić.

Dodaje da iza tog plana stoji i danas, a da je 2012. preneo međunarodnoj zajednici da je sa njim spreman da izađe i pre izbora.

„Oni su rekli ne, videćemo posle izbora, ali niko nije odbio taj plan. Mi smo ušli u tihi dijalog sa predstavnicima Prištine na nekoliko tih tema – crkve i manastire pre svega, prihvatili su da se razgovara o tome uz međunarodno posredovanje. Za mene je posebno bila važna zaštita Severa,“ rekao je Tadić.

„Ali Vučić i Dačić su Briselskim sporazumom i uspostavljanjem pravnog sistema nezavisnog Kosova i to predali Prištini“, smatra Tadić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.