Akcija Vremena „Zaustavite nasilje nad novinarima“ u petak ispred Tužilaštva

Redakcija nedeljnika Vreme najavila je za petak u 10 sati ispred Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, u Katanićevoj 15, akciju pod nazivom „Zaustavite nasilje nad novinarima“, uz poziv kolegama da im se pridruže. Posle višegodišnjeg trpljenja pretnji, uvreda, zastrašivanja i pritisaka koji najčešće dolaze sa društvenih mreža i prolaze bez ikakve reakcije policije i tužilaštva, dolazimo lično da podsetimo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da novinari postoje, naveli su iz „Vremena“.

„U danu kada su Reporteri bez granica objavili da je Srbija pala za 14 mesta po njihovom indeksu slobode medija, na Tviteru se pojavio „film“ čija je namera da zastraši i ućutka našeg saradnika i kolegu Slobodana Georgijeva. Redakcija „Vremena“ se pre manje od nedelju dana oglasila zbog napada na našu koleginicu Tamaru Skrozzu, koji dolaze iz samog vrha države. U januaru se pojavio volšebni portal „Istraga“ na kom je jedna od prvih meta govora mržnje bila porodica naše koleginice Jovane Gligorijević. U novembru prošle godine, naš list je žigosala „Ilustrovana politika“ jer smo se našli na njihovoj naslovnoj strani sa naslovom „Psi su pušteni“. Predsednik Srbije ne propušta priliku da nas pomene kao „Miškovićeve“ ili „Đilasove novine“. Više nećemo pisati saopštenja. Više nećemo apelovati i upozoravati. Više nećemo moliti da se pronađu oni koji nam prete i kače mete na čelo. Dolazimo lično da kažemo nadležnima da su oni zaduženi da spreče ono što nam se događa. Dolazimo u svoje i ime svih drugih nezavisnih i slobodnih medija da kažemo: Ako nam se nešto desi, vi ćete biti odgovorni“, navedeno je u saopštenju redakcije.

Redakcija „Vremena“ poziva sve kolege i građane da im se sutra pridruže u ovoj akciji.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.