Demantij iz Raniluga na tekst RSE „Otkaz jer nije glasao za Adrijanu Hodžić“

Adriana Hodžić
FOTO: KoSSev
Nakon što je Radio Slobodna Evropa danas objavila vest da je Bojan Marković iz opštine Ranilug, prema sopstvenom svedočenju, izgubio posao zato što je na kosovskim parlamentarnim izborima 14. februara, odbio da glasa za Adrijanu Hodžić, a naš portal preneo ovu vest, demantije na sopstvenu izjavu uputio je večeras Marković našoj redakciji.

Da glasa za liderku novoformirane bošnjačke inicijative iz Severne Mitrovice navodno je, kako je javila RSE, pozivajući se na njegovu izjavu, zatražio gradonačelnik opštine Ranilug, Vladica Aritonović, ispred Srpske liste, dajući mu navodno listić sa zaokruženim brojem ove inicijative, ali je on to odbio.

Marković je radio je u kompaniji za obezbeđivanje “Scorpion” sa sedištem u Uroševcu, čiji je vlasnik Albanac. Markovićevo radno mesto bilo je upravo u zgradi opštine Ranilug. Ta opština se nalazi na 60 kilometara od Prištine.

“Zvao me (gradonačelnik Raniluga Vladica Aritonović) i dao mi listić, zaokružio mi je opciju i broj sa desne strane, i kaže ’Ovo ćeš da me ispoštuješ, Adrijanu Hodžić da glasaš, četiri glasa očekujem od tebe’. Da ja, moji roditelji i moja supruga podržimo tu opciju”, tvrdi Marković u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Zvali su me 16. februara na razgovor kod predsednika opštine. Ja sam otišao i on kaže ‘gde su glasovi?’ Ja sam rekao da ja to nisam mogao, ni moji roditelji nisu hteli da glasaju (za GI Ujedinjena zajednica)”, dodao je on.

21. februara, sedam dana nakon izbora, Marković je od kompanije „Scorpion“ dobio otkaz. U dokumentu koji mu je tim povodom uručen, i u koji je RSE imao uvid, stoji da mu se radni odnos prekida zbog „umanjenja broja radnika na osnovu naredbe opštine Ranilug“.

Sada, Marković demantuje ozbiljnost svojih navoda i tvrdi da je izjavu novinarki dao „u šaljivom tonu“, te da su reči „izvučene iz konteksta“ i „zloupotrebljene“ i da „nije svedok“ navoda iz teksta, a novinarku je optužio za tendenciju „senzacionalizma“. Nasuprot njoj imao je samo reči hvale za Hodžić.

Istovremeno, čeka se na odluku Vrhovnog suda Kosova po žalbi same Adrijane Hodžić na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke Kosova, koji joj je, postupajući po žalbi ostalih bošnjačkih partija, nakon objave konačnih rezultata, poništio 4.205 listića od ukupno 6.422 glasa, kojima je osvojila jedno poslaničko mesto.

I tokom predizborne kampanje, kao i nakon izbora, česte su optužbe i bošnjačkih partija, ali i drugih analitičara i javnih ličnosti upravo na račun Hodžić i njene novoformirane inicijative da je navodno „satelitska stranka“ Srpske liste, a što Hodžić demantuje.

U nastavku objavljujemo demantije Bojana Markovića u celini:

„Ja, Bojan Marković, oštro demantujem navode iz intervjua RSE pod naslovom ‘Otkaz jer nije glasao za Adrijanu Hodžić’ iz razloga što su moje reči izvučene iz konteksta i zloupotrebljene u političke svrhe.

Dana 10.03.2021. godine razgovarao sam slučajno na ulici nakon proslave i u šaljivom tonu sa osobom koja mi se predstavila kao novinarka i tom prilikom sam govorio o problemu koji je zadesio mene i moju porodicu.

Stvari koje su navedene u intervju nisu mi poznate, niti sam bio svedok istih i tvrdim da su izvučene iz konteksta.

Ja sam sa novinarkom razgovarao u šaljivom tonu, jer sam primetio da je željna senzacionalizma.

Kao radnik obezbeđenja firme Scorpion nisam imao ni zvaničnih, ni nezvaničnih sastanaka sa gradonačelnikom, jer to nije bilo u opisu mog posla. Šta mislim o radu gradonačelnika slobodno ću izraziti na izborima.

Listić koji sam pokazao novinarki sam našao na ulici i koristio sam ga kako bih se šalio sa prijateljima i drugarima koji su simpatizeri Adrijane Hodžić. Kao radnik obezbeđenja bio sam na radnom mestu kada je gospođa Hodžić kao ministarka posećivala opštinu Ranilug i realizovala projekte u našoj opštini. Zbog toga i nezadovoljstva radom gradonačelnika, mogu da razumem da je stekla simpatije i glasače u našoj opštini.

Želim da naglasim da sam ja običan čovek, domaćin sa porodicom čije su reči brutalno zloupotrebljene i ciji je problem iskorišćen radi tuđih interesa.
Odgovorno tvrdim da sam do sada uvek svoje glasačko pravo koristio po slobodnoj volji i sopstvenom nahođenju.

Molim da demanti prenesete u celosti“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.