„Udruženje veterana OVK“ upozorava na proteste ukoliko počnu hapšenja po nalogu Specijalnih veća

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Specijalni sud pozvao je u toku prošle godine više od 250 ljudi – bivših vojnika OVK i građana Kosova. Neki su pozvani u svojstvu osumnjičenih, ali mnogi kao svedoci. Mnogo pozivnica je takođe poslato na razne lokacije i to pokazuje neprofesionalizam. Udruženje Veterana OVK ne isključuje žestoke proteste sa kojm bi se suprotstavili ovim hapšenjima – navode iz „Udruženja ratnih veterana OVK“ koje se i dalje protivi ovom sudu, a koji smatra političkim i pristrasnim, uz navode da se očekuje da će prve optužnice biti uskoro podignute.

Tokom 2019. godine Specijalni sud je uručio brojne pozivnice na Kosovu, posebno u drugoj polovini godine, kada su oni postali sve učestaliji.

Neki od komandanata OVK bili su čak pozvani, uključujući i premijera Ramuša Haradinaja, kao i bivšeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija.

Predsednik udruženja veterana OVK, Husni Gucati (Hysni Gucati) u intervjuu za KosovaPress 2019. godinu je opisao kao izazovnu.

Na osnovu izjava pozvanih, Gucati kaže da su mnogi bili pozvani kao svedoci, ali da je određeni broj dobio pozive u svojstvu osumnjičenih.

Govoreći o tome da se pozivnice šalju na određene adrese ili ovlašćenim licima, Gucati kaže da način na koji su ranije upućeni pozivi na različita mesta ukazuje na neprofesionalnost ovog suda.

Predsednik udruženja veterana OVK kaže da ne isključuje proteste ako se započne sa hapšenjima. Uz to, ističe da nemaju podršku poslanika, jer, kako kaže, oni su glasali za ovaj sud.

Specijalni sud u Hagu osnovan je odlukom kosovske skupštine 2015. godine.

Od januara 2019. godine Specijalno tužilaštvo saslušalo je bivše pripadnike OVK, dok optužnice još uvek nije podiglo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.