Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj na zahtev prištinske delegacije za nestale

FOTO: Komisija za nestala lica Vlade Srbije/Ilustracija

Vest je ažurirana

Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije, prenosi Radio Kontakt Plus.

„Pretraga terena je potrebna kako bi se precizno utvrdilo da li postoje na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala, čime se šalje jasna poruka njihovim porodicama, kao i opredeljenje nadležnih organa Republike Srbije za proveru svake informacije u cilju pronalaska njihovih najmilijih“, navodi se u saopštenju.

Pored tužioca za ratne zločine i njegova dva zamenika, predsednika Komisije za nestala lica i njegovih saradnika, na lokalitetu su bili i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, beogradske i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica, Resursnog centra porodica nestalih Srba i Albanaca, kao i rudarsko-geološki veštak.

Pretraga terena će trajati do utvrđivanja i razjašnjavanja činjenica koje su neophodne u preciziranju tačne lokacije moguće masovne grobnice, dodaje se u saopštenju.

KoSSev: Da se počelo sa pripremom terena radi iskopavanja u međuvremenu je potvrdila i kancelarija kosovskog premijera.

Saopštili su da je Priština u više navrata tražila od Beograda da podeli sve informacije koje ima u svojim arhivama, kao i one koje su dostavljene u vezi sa lokacijom u Štavalju.

Poručili su i da se sa iskopavanjem počelo nakon što su krajem prošle nedelje preko Međunarodnog komteta Crvenog krsta dostavljeni satelitski snimci koje će narednih dana stručnjaci analizirati radi preciziranja moguće lokacije masovne grobnice.

Iz Kancelarije kosovskog premijera su potvrdili da su danas na ovoj lokaciji bili predstavnici kosovske komisije za nestala lica, stručnjaci Instituta za sudsku medicinu, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta i Resurnog centra za nestala lica.

Saopštili su i da će forenzičari sa Kosova ostati na lokaciji kako bi nadgledali sprovođenje radova u narednom periodu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.