AAK neće glasati za vladu Aljbina Kurtija

Vest je ažurirana

Lideri Samoopredeljenja (LVV) i Demokratskog saveza Kosova (LDK), Aljbin Kurti i Isa Mustafa ovog jutra su potpisali koalicioni sporazum – dan pre održavanja plenarne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se razmatrati predlog nove vlade. Međutim, podršku Kurtijevoj vladi neće dati stranka odlazećeg kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja.

„Kosovo je trebalo da ima vladu posle 6. oktobra. Kašnjenja u postizanju sporazuma bila su nerazumna“, poručio je danas Haradinaj, te dodao da je odavno trebalo da se kaže da će biti 15 umesto 12 ministarstava, prenose kosovski mediji.

Osim što neće glasati za vladu Aljbina Kurtija, Haradinaj ujedno neće na zvaničnoij ceremoniji predati mandat Aljbinu Kurtiju, ukoliko predlog vlade bude usvojen sutra.

To će uraditi telefonskim putem ili će Kurtiju mandat predati neko od njegovih zamenika, poručio je Haradinaj za kosovske medije večeras, navodeći da sutra neće biti na Kosovu.

Za novu vladu Aljbina Kurtija neće glasati ni deset poslanika Srpske liste, potvrdili su danas iz Beograda direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i predsednik Srpske liste, Goran Rakić. Oni će, međutim, prisustvovati sutrašnjoj sednici.

Da neće pružiti podršku vladi Aljbina Kurtija prethodno su potvrdili i Enver Hodžaj iz PDK, a u ime NISMA-e i poslanik Endrit Šalja.

Sporazum između LVV i LDK potpisan je danas, četiri meseca nakon održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema ovom sporazumu nova vlada će imati 15 ministarstava, dva potpredsednika vlade i 33 zamenika ministara.

Po šest ministarstava pripašće Samoopredeljenju i LDK, dok ostala tri sleduju manjinskim zajednicama.

Dojučerašnji predsednik kosovske skupštine iz redova Samoopredeljenja, koji je ovu funkciju vršio malo duže od mesec dana, postaće novi ministar spoljnih poslova dok će ovu poziciju, kako su preneli kosovski mediji, preuzeti Vjosa Osmani iz redova LDK, za koju se još nakon potvrđivanja izbornih rezultata verovalo da će biti predsednica parlamenta.

Lideri pobedničkih partija na oktobarskim izborima ujedno su se složili da će se o poziciji predsednika dogovoriti „kada bude došlo vreme za to“ te ovo pitanje nisu regulisali koalicionim sporazumom.

Više o samom sporazumu između LDK i LVV kao i onome što je nakon njegovog potpisivanja usledilo čitajte u posebnoj vesti.

Potpisan sporazum o koaliciji LVV i LDK, Glavni odbor LDK podržao; Kosovski mediji objavili imena budućih ministaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.