Srpska lista prisustvuje sednici, ali neće podržati novu vladu


Poslanici Srpske liste sutra će prisustvovati sednici u kosovskoj skupštini namenjenoj glasanju za novu vladu ali je neće podržati, poručili su sa današnje konferencije za štampu u Beogradu direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, kao i predsednik ove stranke, Goran Rakić. Međutim, iako neće podržati vladu to ne znači da neće razgovarati sa prištinskim zvaničnicima. „Da vam dozvolimo da nas demantujete da nećete nastaviti da otimate, ugnjetavate, hapsite i proterujete i radite sve što ste radili u prethodnim godinama“, poručio je Đurić.

„Imajući u vidu činjenicu da su prištinske institucije izneverile prava srpskog naroda, srpski predstavnici su doneli odluku da ne podrže svojim glasovima izbor buduće vlade“, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka koji je pročitao Marko Đurić.

„Srpska lista neće glasati“, naglasio je, ali će nastaviti da sprovodi mandat.

„(…) da predstavlja Srbe i sve one koji su podržali Srpsku listu na KiM, a sa ciljem da se tamo snažno bori na svakom koraku za zaštitu srpskih interesa, da spreči otimanje imovine, gaženje bezbednosti i ljudskih prava i otimanje svetinja“, kazao je on.

A kada je reč o tome ko će biti ministri u vladi, Đurić kaže „pustite sad to“, te navodi:

„Hajde da vidimo da li je Aljbin Kurti spreman da čuje šta su zahtevi Srpske liste… Neće podržati tu vladu sve dok se ne promeni odnos“.

Međutim, dodaje da isto tako Srpska lista neće da prepusti pozicije u vladi ili na bilo kom drugom mestu „marionetama albanskih separatista“.

Đurić je podsetio na plan Srbije za KiM „2020-2025“ u okviru kog bi trebalo da se realizuje ukupno 340 projekata podrške Srbima na KiM. Dodaje da je projekat proširen sa dodatnih 150 miliona evra, te da je to dogovoreno na današnjem sastanku.

Podsetio je da je u prethodne četiri godine izgrađeno ukupno 1.700 kuća i stanova na KiM, te da će se do 2025. izgraditi ukupno još 4.700 stambenih jedinica.

Rakić: Poslanici će biti u skupštini ali neće podržati vladu

Govoreći o jutros potpisanom koalicionom sporazumu između lidera LVV i LDK, Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, Rakić je u svom obraćanju poručio da je o tome obavešten iz medija.

Rakić je naglasio da su zvaničnici Srbije podržali Srpsku listu u tome da, kako kaže, oni ne podrže konstituisanje nove kosovske vlade.

„Uvek smo se konsultovali i uvek ćemo se konsultovati sa Beogradom jer jedino u Beograd imamo poverenje“, poručio je prištinskim zvaničnicima „jasno i glasno“.

„Prošli put ste podržali vladu Ramuša Haradinaja, šta je sada drugačije?“

Na pitanje N1 šta je sada drugačije u odnosu na podršku koju je Srpska lista pružila vladi Ramuša Haradinaja, Rakić kaže:

„Mi smo prošli put podržali vladu i bili deo koalicije u nadi da će nam ta koalicija tj. ljudi koji su vodeći albanski političari, ispuniti one naše uslove – bolji život srpskog naroda, prestanak represije, bezbednost Srba na KiM“, odgovorio je Rakić i ponovio da će donositi odluke u dogovoru sa Beogradom, jer, kako navodi, „samo Beogradu veruju“.

Đurić je danas takođe potvrdio da je jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka upravo taj da predstavnici Srba sa KiM odluke donose zajedno sa Beogradom.

Brnabić: Na uspostavljanje avio-linije utiču takse

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, u svom obraćanju je podsetila na nedavno potpisan sporazum o uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština, istakavši da na njeno uspostavljanje utiču takse.

„Ako pogledate praktično, ko će putovati ako ne privrednici. Srbija gubi milion evra dnevno odnosno naši privrednici. Takse su realno uslov za bilo kakvu zaista ozbiljnu saradnju“.

Kaže i da je Srbija „činila ustupke uprkos taksi“, podsetivši na potpisivanje regionalnog roming sporazuma.

„Ne postoje bilo kakvi ozbiljni razgovori pre ukidanja takse“, zaključuje Brnabić.

Kada je reč o železničkoj liniji Beograd-Priština, Brnabić se nada brzom napretku, ali i navodi da će se sa izgradnjom auto-puta Niš-Priština početi ove godine.

Milan Radoičić na sastanku u Beogradu
FOTO: Printscreen/Tanjug


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.