Međunarodni dan deteta: I u Kosovskoj Mitrovici raslo se uz ples

Međunarodni dan deteta obeležen je danas i u Kosovskoj Mitrovici uz tradicionalnu manifestaciju „Rastimo uz ples“ – na popularnoj „ploči“ – platou Tehničke škole.

Predškolci i osnovci plesali su uz 11 koreografija sa kojima su putovali od Crne Gore, širom evropskog kontinenta, preko Rusije, do Azije.

Crvenoj podlozi igrališta, šarenilo su dodale crvene i žute majice u kojima je skoro 400 dece danas plesalo.

200 mališana plesalo  i u Kosovskoj Kamenici

Plesala su deca i u Kosovskoj Kamenici. Oko dve stotine mališana iz predškolske ustanove „Pčelica Maja“, uz pesmu i igru na plus 30 stepeni na vrelom asfaltu, proslavili su ujedno 37. rođendan ove ustanove. Njih su obišle kolege lokalne tlevizije Puls.

Direktor predškolske ustanove Srđan Ristić za ovu televiziju kaže da se sve više dece rađa u tom delu Kosovskog Pomoravlja.

„Iz godine u godinu imamo sve više dece, tako da smo odeljenja predškolske ustanove otvorili u gotovo svim selima kameničke opštine,“ rekao je Ristić.

Pored roditelja i rodbine, kao i zaposlenih, manifestaciji, koja se održala na školskom igralištu u Velikom Ropotovu, prisustovali su i predstavnici lokalne samouprave Ranilug i Privremenog organa opštine Kosovska Kamenica.

Manifestacija „Rastimo uz ples“ se, petu godinu za redom, održava i na Kosovu i Metohiji.

Međunarodni dan dece je proglašen 1925. godine na Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece u Ženevi, a zvanično je 1. jun usvojen kao Međunarodni dan dece u međunarodnoj zajednici 1950. godine.

Tokom 1. juna obično se organizuju dešavanja namenjena deci, a posebno se pominju prava dece na život u miru, zdravstvenu zaštitu i skladan razvoj.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.