21. godišnjica od ulaska NATO trupa, u Prištini svečana sednica

Sednica vjosa osmani
FOTO: Gazeta Express

Na današnji dan, pre 21. godinu, ušle su prve NATO trupe na teritoriju Kosova. Ulasku trupa kojima je mandat dat na osnovu Rezolucije 1244, prethodilo je potpisivanje vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu, tri dana ranije, koji je označio kraj NATO bombardovanja na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Sporazum je usledio nakon 11 nedelja bombardovanja i pet dana pregovora. I dok se srpska strana seća ovog dana kao dana povlačenja srpskih snaga sa Kosova koje je pratilo i oko dve trećine srpskog stanovništva, najviše iz Metohije, nakon čega je usledio i period etnički motivisanih incidenata, u Prištini se slavi „Dan oslobođenja Kosova“. 12. jun je ove godine u Prištini obeležen odavanjem počasti poginulim i održavanjem svečane sednice skupštine. Opozicioni pokret Samoopredeljenje, danas će ovaj dan, ali i svoju 15. godišnjicu postojanja, proslaviti okupljanjem na trgu. 

Hoti: „Poseban dan za Kosovo“

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, neposredno pre svečane sednice skupštine koja se povodom ovog dana održava, odao je počast bivšem kosovskom predsedniku Ibrahimu Rugovi – položivši cveće na njegov spomenik u Prištini.

Povodom 21. godine od ulaska NATO trupa na Kosovo, Hoti je ujedno odao počast i poginulim vojnicima NATO-a.

U kratkom obraćanju medijima, Hoti je poručio da je ulazak NATO trupa na teritoriju Kosova „poseban dan za narod Kosova“.

„Na ovaj dan svako od nas ima na umu entuzijazam koji su iskusili stanovnici Kosova u tim junskim danima kada su NATO trupe ušle na Kosovo… Moramo da budemo zahvalni našim partnerima za slobodu koju danas uživamo“, rekao je.

Nekadašnji zatvor u Prištini pretvoren u muzej i otvoren za posetioce

Na današnji dan u Prištini je za posetioce otvoren muzej u zgradi nekadašnjeg zatvora za političke zatvorenike.

Otvaranju je prisustvovao kosovski premijer, Avdulah Hoti. Kaže da je ovaj zatvor „potpisao slobodu zemlje“.

Ministarka kulture, omladine i sporta, Vljora Dumoši (Vlora Dumoshi), koja je takođe prisustvovala otvaranju, poručila je da je sadašnji muzej, a nekadašnji zatvor „izgrađen u najgore vreme od samih političkih zatvorenika Albanaca pod torturom“.

Ona je ujedno naglasila da će muzej služiti kao „sećanje na istoriju Albanaca“.

Tači: „Sloboda Kosova rezultat herojske žrtve“

Zahvalnost NATO-u, SAD, kao i svim međunarodnim partnerima, danas je uputio i kosovski predsednik Hašim Tači. U objavi na Fejsbuku Tači je poručio da je „sloboda Kosova pre svega rezultat rata i neuporedive herojske žrtve“.

„Zahvaljujem svima onima koji se svakodnevno, radom i zalaganjem, zalažu za integraciju i jačanje naše države i nacije“, poručio je Tači.

Osmani NATO-u: Spasili ste nas od varvarskog režima

Osmani je danas prisustvovala komemorativnoj ceremoniji kod spomen ploče poginulim vojnicima KFOR-a na trgu „Majka Tereza“ u Prištini.

„Naše vrednosti i tolerancija bile su suočene sa varvarstvom. Ovde se samo postojanje naše civilizacije zadržalo na ivici“, izjavila je Osmani.

Dodaje da će Kosovo uvek biti zahvalno saveznicima.

„Ono što se desilo na Kosovu bila je bitka za dušu naše civilizacije. Pristižući nam u pomoć – spašavajući nevine ljude koji su se našli u kandžama varvarskog režima, spasili ste nas i našu civilizaciju“, dodala je Osmani.

Haradinaj: Na današnji dan ušle NATO trupe i pobedila OVK

„Večnu zahvalnost“ SAD-u i NATO-u, na današnji dan, uputio je predsednik AAK, Ramuš Haradinaj.

21. jun ujedno vidi kao dan kada je „OVK pobedila srpske snage“.

„Danas se sećamo krvavih bitaka širom Kosova, u kojima su hiljade hrabrih boraca pali za slobodu domovine“, poručio je Haradinaj.

Na svečanoj sednici Skupštine film o ulozi NATO trupa

Svečana sednica povodom 21. godišnjice od ulaska NATO trupa, tj. kako je saopšteno, „21. godišnjice oslobađanja Kosova od Srbije“, započeta je nešto nakon 11:00, intoniranjem himne Kosova, javljaju prištinski mediji.

Na samom početku sednice, je ujedno emitovan video snimak, koji, kako prenosi Gazeta Express, prikazuje ulogu NATO snaga 1999. tokom ulaska na Kosovo pre 21. godinu, ali i danas.

Osmani se i tokom sednice zahvalila NATO-u zbog intervencije na Kosovu.

„NATO je učinio mnogo toga za nas da budemo ovde, da se osećamo slobodno. Pre 21 godinu ostvaren je san i posvećenost celih generacija koje nisu samo sanjale o slobodi, već su se i borile za nju. Posle 78 dana bombardovanja, nada je prevldala. Naše putovanje se nikada ne bi završilo bez naših prijatelja širom sveta. Biće beskrajno poštovani“, rekla je Osmani, prenosi Gazeta Express.

Osmani je ujedno danas, kako prenosi Gazeta Express, predložila da se mesto u skupštinskoj sali posveti ubijenoj deci tokom rata.

Do sada, međutim, iz Beograda nije bilo reakcija povodom 21. godišnjice od ulaska NATO snaga na teritoriju Kosova

Helt: Pre 21. godinu NATO snage tada stavile tačku na „stravičan sukob“

Povodom 21. godišnjice od ulaska NATO trupa oglasio se i nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt. Poručuje da su NATO snage tada stavile tačku na „stravičan sukob“.

„Zahvalan sam vojnicima bundesvera, njih preko 50.000, koji su od tada služili ovde. Klanjam se žrtvama. One nas podsećaju na ono što je ostvareno od tada, ali i na obaveze koje treba da ispunimo“, poručio je Helt.

„Zalagali smo se za demokratsku, multietničku državu, nezavisnu vladavinu zakona, nekorumpirane javne institucije za sve građane, slobodnu ekonomiju, politiku koja služi zemlji i ljudima, nezavisne kritičke medije, elementarne slobode, a ne državu kao dobrobit za nekolicinu“, dodao je Helt u objavi na Tviteru.

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, pridružio se kosovskim zvaničnicima današnjem obeležavanju u Prištini, gde je odao počast kod spomen ploče vojnicima KFOR-a i kod spomenika posvećenom ženama stradalim u ratu, saopšteno je iz ove ambasade na Fejsbuku.

KFOR: Pre 21. godinu Kosovo ušlo u novi period mira

Misija KFOR-a na Kosovu, oglasila se saopštenjem, podsetivši da su danas kontingenti iz mnogih zemalja ušli na Kosovo pod oznakom KFOR-a i započeli misiju pod vođstvom NATO-a.

„Kosovo je ušlo u novi period mira i razvoja takođe zahvaljujući doprinosu KFOR-a sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve građane na Kosovu, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Dramatično poboljšanje bezbednosti na terenu dovelo je do progresivnog smanjenja veličine KFOR-a sa 55.000 u 1999. godini na oko 3.500 u sadašnjem trenutku. Vojnici iz dvadeset i sedam zemalja pod komandom italijanskog generala majora Mikele Risija predstavljaju jaku, verodostojnu i odvraćajuću snagu i sada pokazuju isti duh, posvećenost i entuzijazam svojih prethodnika“, navodi se u saopštenju.

Prošle godine, na obeležavanju 20. godišnjice ulaska NATO trupa, Prištinu su posetili nekadašnji američki predsednik Bil Klinton i državna sekretarka Medlin Olbrajt:

„20 godina slobode“, „20 godina egzodusa“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.