Leposavić: Nastavlja se sa asfaltiranjem prigradskih mesta

Uprkos vrelim julskim danima, u Leposaviću se izvode radovi na asfaltiranju prilaznih puteva i parking mesta prigradskih naselja u kojima nikada, po svedočenju meštana, nije bilo asfaltiranih puteva. Meštani su srećni, jer uprkos tome što žive u urbanoj sredini, asfalt pred svojim kućama videće prvi put posle skoro četiri decenije od kada tu žive. Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović kaže da novca ima i da, ukoliko se bude nastavilo sa istim tempom, do kraja naredne godine, svaka ulica u prigradskim delovima Leposavića, Sočanice i Leška, kako tvrdi, biće asfaltirana. Prethodno su tokom ove i prošle godine asfaltirani putevi u ruralnim sredinama ove opštine na krajnjem Severu Kosova u ukupnoj dužini od 30 kilometara. Ekipa lokalne TV Mir obišla je radove u tzv. Trepčinom naselju u Leposaviću, razgovarala sa meštanima i sa gradonačelnikom, a na dodatna pitanja Jablanović je odgovorio potom i KoSSevu.

"Nadam se do kraja iduće godine ako se nastavi ovakvim tempom, mi ćemo potpuno završiti sva tri urbana naselja, u svm delovima, do zadnje kuće. Imamo sada dosta sredstava, mnogo više u ovom mandatnom periodu  – od 2015, pre svega. Dobili smo veća sredstva od EU, od Kosova, od Srbije od Fonda za Sever," objašnjava  Jablanović.

Iako je budžet opštine pun, novac je, ipak, za asfaltiranje ulica obezbeđen mimo budžeta opštine, naknadno, iz kosovskog ministarstva za infrastrukturu, potvrdio je Jablanović.

Početkom juna naša čitateljka Jelena Rakićević iz sela Vuče obratila se pismom u kojem je navela probleme koje imaju stanovnici dela ovog sela koji prolaze deonicom seoskog puta od, kako je navela 1,5 km, koji se nalazi u veoma lošem stanju. Priložila je fotografije i molbu koju su uputili leposavičkoj opštini. Pisala je o uzaludnim naporima seljana da se put sredi i ignorisanju vlasti da im se pruži pomoć. 

Dragan Jablanović navodi da se radi o jednom kraku puta dužine ispod kilometra, i da on prolazi pored "nekih pet domaćinstava", dodajući da je opština u srpskom sistemu pred izbore izvodila "neke radove" na ovoj deonici. Naglasio je da je za sređivanje "postavljanje makadama do asfaltiranja" u projekat njegove kosovske opštine ušao "krak puta dužine dva do tri kilometra" koji bi povezao Vuču i Kamenicu a koji se vodi kao jedan od glavnih nesređenih deonica u ovom mestu. 

Jablanović je, ipak, obećao da će pročitati tekst stanovnice Vuče koji smo objavili 4. juna – "Stanovnici Vuče bore se za put već više godina"

"Mi smo budžet opštine tek načeli," dodaje.

I meštani su zadovoljni. 

"Koliko ima, 35 godina…Gazili smo do pre neku godinu po blatu. Čizme obuvamo tu. E sad' se našao neki pametnjaković…Ima 24 stana," zadovojno govori Ranko Petronijević .

"Nije valjda bilo para, ko daje pare sad, svaka mu čast, hvala mu…," dodaje.

"Ja sam ovde od moje četiri godine. Sad imam 40. Verujte mi, ovde je zimi bilo veliko blato, leti velika prašina, mnogo znači, ne samo za ovu zgradu, nego za sve i meštane ovih okolnih kuća oko nas," kaže Mirko Antonijević.

"Mi smo pokušavali kod raznih opštinskih vlasti da izdejstvujemo da nam asfaltiraju ali nismo uspeli.

Jablanović tvrdi da se nakon aslfaltiranja samih gradskih ulica, sada prešlo na uređivanje prigradskih naselja i da je ostala još jedna centralna ulica u Lešku za sređivanje. Ukupno je 5 kilometara puta asfaltirano u tri naselja – Leposaviću, Sočanici i Lešku. Prethodno su asfaltirani putevi u pojedinim seoskim sredinama leposavićke opštine, jedne od najvećih po površini na Kosovu i Metohiji. Ukupno je za poslednje dve godine asfaltirano 30 kilometara seoskih puteva. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.