17. Mart u Gračanici: Kosovo nadilazi političke realnosti

"Ove godišnjice se sećamo, ne samo sa tugom i bolom zbog izgubljenih života, zapaljenih svetinja i unesrećenih ljudi, već sa čvrstom nadom da nas to, ni bilo koje drugo stradanje, neće pokolebati u rešenosti da ostanemo svoji na svome," rekao je na akademiji "Trajni ožiljci nečoveštva" u Gračanici, organizovanoj povodom obeležavanja Martovskog pogroma 2004. godine – episkop raško-prizrenski Teodosije. Akademiji u Gračanici prisustvovali su sveštenici i monasi SPC, predstavnici Kancelarije za KiM, Vlade Srbije i lokalne samouprave po srpskom i kosovskom sistemu, ali i šef OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu.

Obraćajući se prisutnima u prepunoj sali Doma kulture u Gračanici, vladika Teodosije je, nakon podsećanja na tragičnu statistiku događaja od 17. i 18. marta 2004., pozvao na jedinstvo i ostanak na Kosovu i Metohiji.

"Gospod nam kaže da ćemo imati nevolja u svetu, ali nas istovremeno hrabri i podseća govoreći: ’Ne bojte se, ja sam pobedio svet’. Iz svih tih njegovih stradanja, naš narod je izlazio sa ranama, ali i sa još većom verom, uz čvrstinu da nikada ne napusti i ne zaboravi Kosovo i Metohiju, gde god ih vetrovi istorije odnosili. Zato je Kosovo i Metohija osveštani prostor koji nadilazi istoriju, politiku, prolazne granice i takozvane političke realnosti," rekao je vladika.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović iskoristio je priliku da "pozdravi gospodu Albance koji vode privremene institucije u Prištini i pojedinu gospodu iz međunarodne zajednice".

"Zašto je zločin prema Srbima manji zločin od zločina prema bilo kom drugom narodu? Zašto mi, posle toliko godina, nemamo rešeno nijedno ubistvo, nijedan zločin, nijedan oblik nasilja, nemamo krivce?" – upitao je Bojić.

"Nema slobode čiji se temelji grade na porušenim ognjištima" – rekla je u svom govoru predsednica udruženja Kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović.

"Ne postoji budućnost ogrezla u krvi, pa tako ni pohod zločinaca 17. marta 2004. godine ne može doneti budućnost, ni mir na Kosovo i Metohiju. Ne postoji razumno objašnjenje, osim zločina bez kazne," navela je Šćepanovićeva govoreći u ime svih porodica srpskih žrtava.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je naglasio da nemamo pravo da zaboravljamo žrtve i godišnjice njihovih stradanja.

"Mnogo vremena bi nam trebalo da pobrojimo ranjene, mrtve, spaljene kuće, i sve to u našim porodicama. Ali, to nas nije učinilo lošim ljudima, nije nas nateralo na osvetu, nije podstaklo našu mržnju. Nečoveštvo nas nije savladalo," kazao je Popović.

Na skupu u Gračanici se prisutnima, po sopstvenom priznanju, neplanirano obratio i državni sekretar u ministarstvu rada Republike Srbije, Branimir Stojanović.

"Kada se sve ovo dešavalo, mnogi od nas su bili deca. Danas imamo svoju decu. Kada neki koji se umore od svega odu u katastar da otuđe svoju imovinu, neka razmisle i sami reše da li će pristati na to da je sva ova žrtva bila uzaludna ili smo postradali da bi se borili da ovde opstanemo," naveo je Stojanović.

Prethodno je u gračaničkom manastiru služen parastos nastradalima, a potom se kolona od oko 500 ljudi prošetala glavnom ulicom Gračanice. Na umetničku instalaciju "Missing", u dvorištu lokalnog Doma kulture, na kojoj su fotografije kidnapovanih i nestalih – položene su bele ruže.

Neposredno pre akademije otvorena je izložba sa likovne kolonije "Jesen u Prizrenu", koja je održana u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena. Ovaj manastir je teško postradao 17. marta 2004. godine, a kolonija je bila neka vrsta umetničkog odgovora na stradanje nasleđa, kao i podsticaj za njegovu obnovu. Na ostacima monumentalne zadužbine cara Dušana stvaralo je, prošle jeseni, sedam slikara iz različitih delova Srbije.

Na otvaranju izložbe govorili su slikarka iz Beograda Vesna Marković, urednik Galerije Doma kulture "Gračanica" Nebojša Jevtić i zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović.Pročitajte još: 

Četrnaest godina od 17. Marta

Na 17. Mart u Kosovskoj Mitrovici: Ne odlazimo, ostajemo čvršći i jači Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.