14. dan krize na Severu: Na ulicama Zvečana manji broj pripadnika KFOR-a

Nova kriza na Severu ušla je i u 14. dan. Nakon mirne noći i današnji dan započeo je okupljanjem građana ispred opštinske zgrade u Zvečanu, a u kojoj se još od 26. maja nalaze pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije. Ispred ove zgrade su i dalje vojnici KFOR-a – danas u nešto manjem broju.

A na samo par metara odatle, Predškolska ustanova „Lane“ počela je danas sa radom, nakon tačno 10 dana. Isto je i kada je u pitanju PU u Kosovskoj Mitrovici.

KFOR radi na uspostavljanju poverenja sa građanima. Danas su njihovi vojnici deci u Zvečanu delili bombone.

Građani Zvečana uz Mitrovčane traže da se iz ovih opština policija povuče, ali i da se oslobode dvojica Srba uhapšena prošlog ponedeljka, u toku sukoba KFOR-a i građana.

Povlačenje specijalaca i to od dana kada su u ovu opštinu, ali i u opštine u Leposaviću i Zubinom Potoku – nasilno ušli, traži i međunarodna zajednica, koja za sve što se nakon tog „jednostranog i provokativnog poteza“ dogodilo, krivi Prištinu.

Traže i raspisivanje novih izbora u opštinama na Severu, da albanski gradonačelnici svoje „administrativne“ funkcije obavljaju iz alternativnih kancelarija, ali i hitno vraćanje dijalogu, odnosno Ohridskom sporazumu.

Ne haje mnogo na uporne pozive najviših zapadnih predstavnika, i to na čelu sa državnim sekretarom SAD-a Entoni Blinkenom – Aljbin Kurti, sudeći prema onom kako se ponaša i šta govori već danima.

Njihove zahteve odbija, odnosno mogućnost za izbore i, kako naglašava postepeno povlačenje policajaca iz opštinskih zgrada uslovljava procesuiranjem ili „odlaskom za Srbiju“ „nasilne rulje“, „fašističke milicije“.

Kurti je juče poručio da nije dobio nikakav ultimatum od međunarodne zajednice u vezi sa situacijom na Severu, i da se stvari ne mogu rešiti pritiscima ili pominjanjem posledica.

Štaviše, tvrdi da, uprkos izazovima, Kosovo je u odličnim odnosima sa EU i SAD-om:

„Ne mislim da se te stvari rešavaju pritiscima i pominjanjem posledica, a možda i sankcija najdemokratskije i najnaprednije države Zapadnog Balkana. Uveren sam da ćemo uspeti da razjasnimo nejasnoće – imamo izazove i sa jednim i sa drugim. Naši bilateralni odnosi su odlični. Kada američki ili evropski izaslanik dođe kao posrednik, onda se ovde ne dovodi pitanje odnos sa Evropom ili Amerikom, već je u pitanju odnos sa Srbijom“.

U jučerašnjem ekskluzivnom tekstu Albanian posta, međutim, naveden je niz „sankcija“ koje Kosovo može pretrpeti ukoliko zahteve međunarodne zajednice za hitnu deeskalaciju situacije na Severu ne prihvati.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.