1269 slučajeva nasilja nad ženama, pet sa smrtnim ishodom

Sa konferencije o nasilju nad ženama
Sa konferencije o nasilju nad ženama/Foto: Kim

Svaka treća žena trpi nasilje u porodici, kazala je Fljora Maculja, direktorka UN Woman na Kosovu. Iz Policije navode da je u poslednjih godinu dana prijavljeno 1.269 slučajeva porodičnog nasilja, pet je završeno tragično.

Pet ubistava, rezultat je ovogodišnje statistike porodičnog nasilja na Kosovu. U prvoj polovini godine prijavljeno je 628 slučajeva nasilja u kojem su žrtve žene. Od toga, 78 slučajeva u srpskim sredinama.

Predstavnica Policije Kosova, Tahire Hadžoli, kazala je na jučerašnjoj konferenciji u Medija centru u Čaglavici da se Srpkinje koje trpe nasilje poslednjih godina češće obraćaju nadležnima, ali da je generalno glavni problem neprijavljivanje nasilnika.

„Razlozi za to su što ne veruju institucijama, neke se stide, a postoje i one koje veruju da će problemi da se reše. U većini slučajeva su to ekonomski zavisne žene, ali to ne rade i zbog dece,“ kaže Hadžoli.

Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“, smatra da je u slučajevima nasilja nad ženama zakazalo pravosuđe.

„U pravosudnom sistemu je blokada i tu nasilnici prolaze sa malim kaznama, ili nađu neku vezu, pa se to završi bez kažnjavanja. To stvara nepoverenje kod žrtve i kada žena nije ekonomski zbrinuta, vraća se nasilniku,“ kaže Đorićeva.

Fljora Maculja, direktorka UN Woman, podseća da Kosovo ima dobar pravni okvir o pravima žena, te da Ustav garantuje rodnu ravnopravnost. Međutim, u praksi je slika drugačija, jer, kako kaže, svaka treća žena trpi neki oblik nasilja.

„Nasilje je široko rasprostranjeno ne samo na Kosovu, već u čitavom regionu,“ dodala je ona.

Na Kosovu postoji šest skloništa za žrtve nasilja. Sva su smeštena u albanskim sredinama. U opštini Novo Brdo nedavno je završen projekat izgradnje Sigurne kuće, ali ovo sklonište još uvek nije počelo sa radom. Inicijativa za izgradnju sigurne kuće postoji i na Severu Kosova, kaže Fljora Maculja.

Interesovanje ženskih nevladinih organizacija za izgradnju objekta, u koji bi se nakon nasilja sklonile žene sa teritorije opštine Gračanica, postoji dugo godina, ali do sada lokalne institucije nisu ispunile njihove zahteve, podsetila je Gordana Đorić.

Predstavnica Policije Tahire Hadžoli je pozvala žrtve da prijave nasilnike jer, kako je rekla, svaka žrtva ima pravo da traži i dobije zaštitu policije.

O porodičnom nasilju u Čaglavici govorile su i zamenica institucije ombudsmana na Kosovu, Marija Radulović i žrtva Svetlana Danić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.