11 vatrogasaca iz Zubinog Potoka protestuje: Gasimo požare a 19 meseci bez plate

Jedanaest vatrogasaca u stanici u Zubinom Potoku već 19 meseci ne prima platu uprkos tome što redovno obavljaju svoje radne dužnosti. Juče su gasili više požara na teritoriji ove opštine. Oni su danas započeli višesatni, ali, kako kažu, i višednevne proteste pred zgradom opštine. Bivši vatrogasci Republike Srbije – pripadnici MUP-a, sektora za vanredne situacije, tvrde da su integrisani zajedno sa ostalim kolegama u kosovski sistem još 2015. godine. Oni međutim, rade na osnovu tromesečnih privremenih ugovora o radu koje sklapaju sa opštinom Zubin Potok, takođe pri kosovskom sistemu, koja je trebalo da im isplati i plaća dohotke, a uz saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova. Opština Zubin Potok ima novca u budžetu, ali isplatu "koči Priština", odgovor je koji su vatrogasci dobili od predstavnike lokalne samouprave, što je u pisanom odgovoru iz opštine potvrđeno i KoSSevu. Proces integracije je ipak uspešno završen do sada samo za one vatrogascе, а bivše pripadnike srpskog MUP-a u ovom mestu koji su potpisali ugovore sa Agencijom za vanredne situacije pri kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova; ne i za njih 11 sa ugovorima iz opštine. Vatrogasci trenutno primaju samo 'penziju' iz Beograda, u iznosu od 60% od proseka nekadašnje plate.

15:45 – Radojević: Ubrzano radimo na regulisanju problema vatrogasaca, rešenje koči kosovsko ministarstvo finansija

U međuvremenu, KoSSev je uspeo da stupi u kontakt sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Kosova, Milanom Radojevićem, koji je potvrdio da je upoznat sa problemom 11 vatrogasaca i da se ubrzano radi na regulisanju pitanja njihovog pravnog statusa i isplaćivanja dohotka.

Ipak, najveću prepreku u ovom trenutku predstavlja kosovsko ministarstvo finansija, navodi Radojević.

"Gradonačelnik Zubinog Potoka je vatrogascima iz njegove opštine želeo da izađe u susret i pomogne im, ali da bi oni dobili svoje plate, prebacivanje novca iz budžeta opštine treba da odobri ministarstvo finansija. Dakle, trenutno rešenje koči ministarstvo finansija i obrazloženje koje sam imao priliku da čujem jeste da njihove plate nisu bile planirane u budžetu za 2017. godinu," objasnio je Radojević.

Na naše pitanje da li i dalje postoji početni problem dispariteta brojki pripadnika MUP-a koji, sa jedne strane, Priština odobrava i njihovog stvarnog većeg broja na terenu, sa druge, Radojević je odgovorio odrično.

"Ne, to više nije slučaj, sada zaista postoji razumevanje. MUP Kosova ima apsolutno razumevanja i sluha za probleme vatrogasaca, a podsećam da se uz njih 11 iz Zubinog Potoka, koji ne ostvaruju lične dohotke – nalazi još četvoro njihovih kolega iz drugih opština i 15 pripadnika civilne zaštite sa severnog Kosova, koji, takođe, uprkos potpisanim ugovorima o integraciji – ne primaju platu već mesecima," rekao je dalje. 

Radojević je objasnio i da se radi na mogućem trajnom rešenju preuzimanja svih vatrogasaca iz svih kosovskih opština, koji su na platnom spisku lokalnih samouprava, a pod ingerenciju kosovskog MUP-a.

"Sa štrajkom smo krenuli u 8 i bićemo ispred opštine do 15 časova. Gradonačelnik nije tu, pa nas je primio njegov zamenik. Razgovarali smo sa njim i još jednom nam je rečeno da problem nije do njih, već da isplatu blokira Priština," kaže za KoSSev, jedan od vatrogasaca Darko Radojević. 

"U budžetu opštine ima para za finansiranje jedanaest vatrogasaca, ali Priština koči isplatu, to nam je gradonačelnik govorio svih ovih devetnaest meseci. Ne može da se promeni neki kod, uglavnom, gradonačelnik kaže da nije do njih," ovako nam objašnjava Radojević.

Ovih jedanaest vatrogasaca, bivših pripadnika srpskog MUP-a, sektora za vanredne situacije, radi, međutim, na osnovu privremenih rešenja o radu koji imaju sa opštinom, koja je pokušala da im pomogne, nakon što su, sa više stotina svojih kolega kolektivno i privremeno 'penzionisani' iz Beograda.

"Uzimamo rešenja na tri meseca koja nam gradonačelnik potpisuje. Trpeli smo, nadali smo se jer nismo hteli da izlazimo odmah da štrajkujemo. Čekali smo da se nešto reši, ali strpljenju je kraj i ovde ćemo da budemo sve dok nam se neko ne oglasi," ističe Radojević.

Juče gasili četiri požara

Tokom svih 19 meseci koliko im plate nisu isplaćivane, vatrogasci iz Zubinog Potoka navode da redovno odlaze na posao i obavljaju svoje dužnosti. Knjiga dežurstva svedoči o tome, kažu. 

"Mi i dalje radimo normalno. Evo nas trojica smo sinoć bili na požarima. Gasili smo nekoliko požara na više lokacija. U Varagama, seosko groblje se zapalilo, pretilo je da ugrozi kapelu. Zatim u Buljinovcu kod Jagnjenice, onda požar u Belim Vodama i požar na jednoj livadi nedaleko od policijske stanice," nabraja Radojević.

Božović: Nisu integrisani, ali sve vreme pošteno rade, predsednik im daje rešenja, pitanje je za više instance

"To je pitanje za neke više instance. Ja sam samo komandir vatrogasne stanice," ne baš raspoložen za razgovor, rekao nam je prvi čovek vatrogasaca u Zubinom Potoku, Saša Božović. On je naglasio da vatrogasci rade sve vreme.

"I u Mitrovici, i u Zubinom Potoku i u Leposaviću, deo vatrogasaca radi pri lokalnim samoupravama, a deo su pod Agencijom za vanredne situacije pri MUP-u Kosova. Ovi što su pod Agencijom primaju plate a ovih 11 je trebalo da se integriše, ali nisu integrisani. I oni su ljudi pošteno radili. Oni imaju rešenja, predsednik im daje, ali kad hoće da ih isplati, ne dozvoljavaju mu iz Vlade Kosova," rekao je u telefonskoj izjavi za KoSSev Božović.

Potvrđujući da ovih jedanaestorica vatrogasaca nema stalne ugovore, odnosno ugovore iz Prištine, komandir vatrogasne jedinice navodi da to u ovom slučaju ne bi trebalo da bude izgovor za to što ne primaju platu, jer, navodi, da je isti slučaj sa određenim brojem vatrogasaca u drugim mestima, ne samo na Severu, već i sa albanskim vatrogascima.  

Ko prima platu?

Pored vatrogasaca koji imaju potpisane ugovore sa Agencijom za vanredne situacije kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova, lični dohodak redovno dobija i određen broj vatrogasaca koji jesu na platnom spisku opštine Zubin Potok.

To su vatrogasci koji su na platnom spisku opštine još od osnivanja vatrogasne stanice u Zubinom Potoku, ranih dvehiljaditih, i na koje se, s obzirom na to da pred gašenje srpskog MUP-a 2014, nisu bili njegovi pripadnici, proces integracije nije odnosio. 

Situacija je slična i u ostalim opštinama na Severu – jedan deo vatrogasaca je na platnom spisku opština, a drugi na platnom spisku kosovskog MUP-a.

Opština: Za sada nismo u mogućnosti da izađemo u susret. Ovim se krši Briselski sporazum i svesno opstruiše srpski narod

I iz opštine Zubin Potok, takođe su za KoSSev danas potvrdili da vatrogasci platu nisu primili skoro dve godine, ali i istakli da opština "za sada nije u mogućnosti da im izađe u susret", te da odgovornost za to treba tražiti u "privremenim institucijama u Prištini", ne dajući više detalja o ugovorima i samom procesu integracije ovih radnika.

U pisanom odgovoru za naš portal, iz ove opštine je navedeno da su vatrogasci i jutros razgovarali sa predstavnicima Privremenog organa opštine – koji radi pri sistemu Republike Srbije. 

"Pomenute vatrogasce jutros su primili članovi Privremenog organa, primili još jednom njihove zahteve i konstatovali da nisu u mogućnosti da im za sada izađu u susret. Inače, tačno je i to da su pomenuti vatrogasci bez plata skoro dve godine," navode.

"Opština Zubin Potok je već nekoliko puta intervenisala kod privremenih institucija u Prištini kako bi se ovaj problem prevazišao. O ovom i sličnom slučaju sa pripadnicima civilne zaštite, koji nisu do sada završili proces integracije, rukovodstvo opštine je u nekoliko navrata putem medija izražavalo protest," dodaju, takođe. 

Ističu i da su sa problemom 11 vatrogasaca iz Zubinog Potoka upoznati i "svi međunarodni faktori" na Kosovu i Metohiji.

U pitanju je kršenje Briselskog sporazuma, tvrde iz opštine:

"Ovo je samo još jedan u nizu kršenja Briselskog sporazuma, nepoštovanje dogovorenih obaveza i svesna opstrukcija, kako radnika srpske nacionalnosti tako i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji uopšte."

KoSSev je u međuvremenu pokušao da stupi u kontakt sa zamenikom ministra unutrašnjih poslova Kosova, Milanom Radojevićem, ali do objavljivanja vesti nismo uspeli da uspostavimo vezu.

Nije prvi put da vatrogasci protestuju, Beograd i Priština različito o brojkama

Ovo nije prvi put da vatrogasci na Severu Kosova protestuju od kada su iz Beograda ove službe kolektivnim penzionisanjem radnika ugašene pri srpskom sistemu 2014. godine, zajednom sa pripadnicima MUP-a, odnosno, od kada se sprovode procesi integracije ovih službi u kosovske. Oko četrdesetak vatrogasaca u Kosovskoj Mitrovici, a potom i dvadesetak sa severnog Kosova su više puta tražili isplatu ličnih dohodaka i potpisivanje ugovora sa kosovskim institucijama, s obzirom na problem da je Priština u pregovorima sa Beogradom u Briselu iznosila za nekoliko stotina manju brojku pripadnika MUP-a, uključujući i sektor za vanredne situacije kojem pripadaju vatrogasci, kao i civilne zaštite, a koje će integrisati – od broja na terenu. Kada su u pitanju konkretno vatrogasci, Priština je odbijala da, kako je u svom izveštaju, za period od oktobra 2015. do aprila 2016., tvrdila Kancelarija za Kosovo i Metohiju – integriše "preostalih 34 vatrogasca od ukupno 64", a uz deo pripadnika MUP-a.

"Priština odbija da integriše navedena lica, navodeći da sistematizacija u njenim institucijama ne predviđa ta radna mesta i da se za te poslove angažuju privatne kompanije," navedeno je tada u izveštaju ove kancelarije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.