Zvono sa balkona čika Simine zgrade u Prizrenu oglasilo kraj školske godine za bogoslovce maturante


Oglašavanjem zvona sa balkona obnovljenog zdanja Sime Andrejevića Igumanova – Prizrenske bogoslovije danas je obeležen kraj petogodišnjeg školovanja devete generacije bogoslovaca. Ove godine, umesto njih, to je učinio rektor – vladika Teodosije i profesori. Škola Sv. Kirilo i Metodije danas je ujedno obeležila i svoju slavu. U pandemiji koronavirusa – takođe bez đaka.

Protekla dva meseca nastava se i u ovoj školi održavala na daljinu.

„Ipak je zvono u Prizrenskoj bogosloviji i ove godine zazvonilo – Običaj je da sa balkona čika Simine zgrade maturanti zvonom oglase kraj poslednjeg časa svog petogodišnjeg školovanja. Iako su ove godine bili sprečeni, ipak je imao ko umesto njih to da uradi – Episkop raško-prizrenski Teodosije, v. d. rektora Prizrenske bogoslovije, sa još dvojicom profesora. ocem Isidorom i ocem Jovanom“, oglasila se Bogoslovija, podelivši na društvenim mrežama i fotografije sa današnjeg događaja. 

Prizrenska bogoslovija danas ujedno proslavlja svoju slavu Sv. Kirila i Metodija. I slava je ove godine, bez prisustva đaka, obeležena skromnije. Đaci svoju školsku slavu proslavljaju u crkvama svojih rodnih mesta i gradova.

Ovo je deveta generacija mladih bogoslova, uglavnom sa Kosova i Metohije, ali ih ima iz centralne Srbije.

U školi je ove godine bilo ukupno 43 đaka.

Škola Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu osnovana je 1871. godine kao prva srednja škola na srpskom jeziku na teritoriji tadašnjeg Osmanskog carstva.

Upravo Prizrenac Sima Andrejević Igumanov, ima najveću zaslugu za otvaranje ove škole, koji je, u tuzi za izgubljenom sopstvenom decom, osnovao zadužbinu kojoj je zaveštao sav svoj imetak.

Bez prestanka, Bogoslovija je radila do 1999. godine, kada su profesori i đaci evakuisani u Niš. Tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi, proterani iz svojih domova, oni koji nisu otišli iz svog grada.

U martovskom pogromu 2004. komleks zgrada je zapaljen i uništen, da bi se obnovljena 2011, primila prve đake nakon rata. Prva generacija bogoslova posle rata maturirala je u Prizrenu 2016. godine. Bio je to do tada najduži period od 12 godina kada su prostorije škole bile nepristupačne za đake bogoslovije.

Prizrensku bogosloviju završili su, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i sadašnji patrijarh Irinej.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.