Pad uvoza na Kosovu za 34,4% u poređenju sa istim periodom 2019. godine

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Spoljnotrgovinsku privredu teško je pogodila blokada mnogih ekonomskih aktivnosti tokom pandemije. Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, uvoz za april je opao za 34,4% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Izvoz je takođe smanjen za 11,5%.

Tokom aprila uvezeno je robe u vrednosti od 193,9 miliona evra, a vrednost izvoza samo 32,6 miliona evra. To je uticalo na smanjenje trgovinskog deficita od 161,2 miliona evra, pri čemu je izvoz pokrivao uvoz za 16,9 odsto. Prošle godine trgovinski deficit bio je 258,5 miliona evra, prenosi KOHA.

Ukidanje stopostotne takse na srpsku robu i uspostavljanje reciprociteta 1. aprila uticao je da Srbija bude među najvećim izvoznicima za Kosovo. Srbija vodi u trgovini u odnosu na zemlje CEFTA. Samo u aprilu je uvezena roba vredna više od 15 miliona evra.

Prema navodima predsednika Privredne komore Kosova, Berata Rukićija, blokada ekonomskih aktivnosti i pad potrošnje uticali su na smanjenje trgovinskog deficita.

Međutim, smanjenje trgovinskog deficita, prema rečima vršioca dužnosti zamenika ministra ekonomije, Edisona Jakurtija, dobra je vest, jer je, kako je rekao, novac ostao na Kosovu.

„Ovo je veoma dobra prilika da se izdaci orijentišu na lokalne proizvode. Dakle, ako imate priliku da birate između štednje i kupovine, kupujte. A ako kupujete, kupujte lokalne proizvode“, napisao je na Fejsbuku.

Kosovski partner u uvozu iz zemalja Evropske unije i dalje je Nemačka sa gotovo 20 miliona evra robe. Među najvećim uvoznicima na Kosovu su Turska sa preko 21 milion evra i Kina sa gotovo 17 miliona evra.

Proizvodi sa Kosova, iako u malim količinama, uglavnom su prisutni na tržištu Albanije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Nemačke i Švajcarske.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.