Zvečan: Obeleženo 25 godina postojanja opštine

Svečanom akademijom juče je u Zvečanu obeležen Dan opštine. Ova opština je 1991. godine organizovana kao jedinica lokalne samouprave Republike Srbije, da bi u septembru 2013, tadašnjom odlukom Vlade Srbije, a pred održavanje kosovskih lokalnih izbora kojima su se Srbi sa Severa do tada protivili, skupština Zvečana, uz skupštine još tri opštine na Severu Kosova, bila raspuštena i imenovani privremeni organi. Opština Zvečan u kosovskom sistemu formirana je 11. februara 2014, dok srpski privremeni organ opštine funkcioniše i dalje. 

Godinu dana pre nego da srpska vlada raspusti skupštinu opštine Zvečan – u maju 2012, konstituisana je skupština ove opštine, a nakon tadašnjih lokalnih izbora od 6. maja, čijem su se održavanju na Severu Kosova snažno protivile srpske vlasti iz Beograda. Tadašnji državni sekretar Ministarstva za KiM, Oliver Ivanović, najavio je da će nova Vlada Srbije odmah nakon konstituisanja preuzeti obavezu formiranja privremenih opštinskih veća u opštinama na Kosovu i Metohiji, kojima je, kako je tada objasnio, istekao mandat, navodeći da u većini opština na Kosovu "nema legalnih organa vlasti".

Iako je prema zakonu o lokalnoj samoupravi Srbije predsednik Narodne skupštine morao u roku od dva meseca, a od dana raspuštanja ovih opština, da raspiše izbore za odbornike, kako bi se konstituisala nova jedinica lokalne samouprave, to se nije dogodilo.

Tokom sinoćne svečane akademije, isticana je realizacija infrastrukturnih projekata koji se sprovode u ovoj opštini, a koje finansira Vlada Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju – izgradnja “Rajske banje” u Banjskoj, gde su juče svečano otvorena dva bazena, izgradnja povratničkog naselja “Sunčana dolina” za 300 srpskih porodica i regionalni vodovod čiji je završetak izgradnje planiran za kraj ove godine; u toku je i izrada studije izvodljivosti za novu fabriku baterija koja će se graditi u krugu kombinata "Trepča", sa 250 novih radnih mesta.

Todosijević: Vlada Srbije finansiranjem projekata dokazuje da je KiM njen sastavni i neotuđivi deo teritorije

Naglašeno je da se ovim projektima potvrđuje suverenitet Srbije u ovoj opštini.

"Vlada Republike Srbije finansiranjem ovih projekata pokazuje i dokazuje da su Kosovo i Metohija njen sastavni i neotuđivi deo teritorije. Održiv razvoj, privredni rast i razvoj zasnovan na znanju, koji će obezbediti konkurentnost, privlačenje kapitala u lokalnu privredu i preduzetništvo, predstavlja osnov za ekonomski razvoj opštine Zvečan," rekao je predsednik Privremenog organa ove opštine Zvečan, Ivan Todosijević.

Janković: Ponosan sam na rad i požrtvovanost Kancelarije za KiM

I kosovski gradonačelnik opštine Zvečan – Vučina Janković, složio se da se opština kojom upravljaju pretvorila u veliko gradilište, naglašavajući potrebu za jedinstvom. On je govorio i o požrtvovanosti Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predstavljajući takođe i svoju viziju o srećnim stanovnicima Zvečana.  

"Ponosan sam i na rad i požrtvovanost Kancelarije za KiM, čija nam je pomoć neophodna u ovim teškim vremenima. Moja je vizija da Zvečan bude mesto u kome žive ljudi, zadovoljni  i ponosni, grad u kome su ljudi ponosni i srećni što imaju priliku da žive u njemu," rekao je Janković.

Đurić: Nastavićemo da se staramo da ova opština nastavi da postoji i da se uvećava 

Nakon otvaranja dva rekreativna bazena u Banjskoj nadomak Zvečana, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji je jedan od počasnih građana Zvečana, govorio je i na ovoj ceremoniji.

"U ime Vlade Republike Srbije želim da kažem da ćemo kroz projekte koje smo započeli u ovoj opštini nastaviti da se staramo da ova opština nastavi ne samo da postoji na način na koji je postojala do sada, već i da se, kada je reč o broju stanovnika – uvećava, kada je reč o ekonomskom razvoju – da jača, kroz neke od projekata koji su ovde pomenuti, koji mislim da su značajni i za budućnost i za opstanak, naročito mladih generacija koje treba da planiraju svoj život ovde u decenijama koje su pred nama," istakao je Đurić.

On je istovremeno apelovao na srpske predstavnike i zaposlene u opštini Zvečan da svojim ličnim primerom "udare temelje budućeg opstanka na svetoj srpskoj zemlji".

"Da tako svi zajedno budemo dostojni prostora na kome boravimo i u kome živimo, a koji su neki drugi pre nas učinili zaista svetim. Jer ovo je sveta srpska zemlja, ostaće sveta srpska zemlja i u budućnosti i mi ćemo dati svaku moguću žrtvu i svaki mogući napor da je takvom očuvamo," takođe je naglasio Đurić.

Prošle godine, na Dan opštine, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, proglašen je počasnim građaninom Zvečana zbog izuzetnog doprinosa  i posebnih zasluga u razvoju ove opštine. Njemu i Jugoslavu Kostiću uručene su i povelje za doprinos razvoju i afirmaciji Zvečana, dok će povelje ostalim počasnim građanima – profesoru Zoranu Krivokapiću, predsedniku Ruske Federacije – Vladimiru Putinu i srpskom teniseru Novaku Đokoviću biti uručene naknadno, rečeno je na skupu.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i predstavnici kosovskih lokalnih i centralnih vlasti – ministar administracije lokalne samouprave, Ljubomir Marić, gradonačelnici i šefica administracije u opštini Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić.

U okviru svečane akademije priređen je kulturno-umetnički program.

U opštini Zvečan, kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici opštine, živi oko 17.000 stanovnika, u 36 naseljenih mesta, od kojih u tri žive građani albanske nacionalnosti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.