Zvanično: Srbima 10 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova

Raspodela mandata izvršena prema CIK-ovoj novoj izbornoj proceduri; Srbima 10 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini; lista "Srpska" – devet mesta, PDS – jedno; među 10 predstavnika Srba u kosovskoj skupštini nijedan nije iz Severne Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka; predstavnici SNS-a, to jest, GI "Srpske", kao i GI SDP, nisu dobili nijedan mandat
 
Srbi će imati 10 predstavnika u Skupštini Kosova. Ovo je danas potvrdila Centralna izborna komisija (CIK) objavljivanjem konačnih rezultata kosovskih parlamentarnih izbora održanih 8. juna.
 
Prema konačnim rezultatima izbora, na listi kandidata za Skupštinu Kosova nalazi se 10 predstavnika srpske zajednice, od kojih je 9 sa liste "Srpska", a jedan iz Progresivne demokratskte stranke (PDS). Ovim je podela mandata izvršena u skladu sa CIK-ovom novom izbornom procedurom, po kojoj srpski poslanici sa brojem od 38.000 osvojenih glasova, imaju, umesto mogućih 17 – koliko bi trebalo da imaju u skladu sa starim izbornim zakonom, samo 10 poslaničkih mesta.
 
Prema CIK-ovoj listi kanadidata, predstavnici srpske zajednice u Skupštini Kosova su: 
 
Bojan Mitić – 8.914 glasova, lista "Srpska", izvorno iz Pokreta socijalista;
Velimir Rakić – 8.861 glasova, lista "Srpska", izvorno iz Pokreta socijalista;
Slavko Simić – 8.585 glasova, lista "Srpska", izvorno iz Pokreta socijalista;
Slobodan Petrović – 7.528 glasova, lista "Srpska", izvorno iz SLS-a;
Saša Milosavljević – 7.189 glasova, lista "Srpska", izvorno iz SLS-a;
Milka Vuletić – 7.074 glasova, lista "Srpska", izvorno iz Pokreta socijalista;
Milena Milićević – 7.056 glasova, lista "Srpska", izvorno iz Pokreta socijalista;
Jasmina Živković – 6.324 glasova, lista "Srpska", izvorno iz SLS-a;
Jelena Bontić – 6.311 glasova, lista "Srpska", izvorno iz SLS-a;
Nenad Rašić – 4.212 glasova, PDS.
 
 
Sada kada je lista srpskih predstavnika u kosovskoj skupštini konačna, jasno je da će i zvanično srpske interese u kosovskom parlamentu zastupati najvećim delom, nedavno osnovani, Pokret socijalista Aleksandra Vulina – njih pet, od kojih su četiri iz Leposavića, Sočanice i Leška. Samostalnu liberalnu stranku predstavljaće četiri poslanika, dok će Progresivna demokratska stranka imati jednog svog predstavnika u kosovskoj skupštini.
 
Interesantno je da nijedan kandidat SNS-a, to jest, GI "Srpske", kao ni GI "Srbija, demokratija, pravda" – Oliver Ivanović, nije osvojio mandat u kosovskom parlamentu. 
 
Od albanskih predstavnika najviše glasova je dobio Hašim Tači – 166.458, Isa Mustafa – 121.952, Aljbin Kurti – 63.598 i Ramuš Haradinaj – 50.391 glasova.
 
CIK-ovu listu poslanika za Skupštinu Kosova možete pogledati OVDE.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.