Zvaničnici MZP-a sa meštanima sela Drajčići o (ne)rušenju škole

Škola u selu Drajčići
FOTO: MZP

Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak (MZP) sastali su se prethodnog dana sa predstavnicima Srba i Bošnjaka iz sela Drajčići. Tema razgovora bila je pronalazak kompromisnog rešenja kako bi se sprečilo rušenje stare škole u ovom selu izgrađene 1904. godine, saopšteno je iz MZP.

Na ovom sastanku su se, kako se navodi, čuli oprečni stavovi oko izgradnje nove škole za decu iz bošnjačke zajednice, na mestu stare škole.

Bošnjaci iz sela Drajčići kao najveći problem, istakli su to što su njihova deca primorana da godinama pohađaju školu u udaljenom selu Mušnikovo, u kojoj se nastava odvija na albanskom jeziku i da je to razlog inicijative rušenja stare škole. Opština Prizren obezbedila je đacima prevoz do škole, ali u zimskim uslovima to nije moguće, te zbog toga deca nedeljama izostaju iz škole, poručuju iz ovog ministarstva.

Učitelj u penziji, koji se, kako navode, najviše protivi rušenju škole, Toma Tomić, izrazio je žaljenje zbog dece, koja su prinuđena da putuju do škole, dodajući da su krivci za to pojedinci koji su samoinicijativno 2013. godine uklonili krov stare škole, te da zbog toga ona više nije za korišćenje.

Prisutnima su, kako je saopšteno, predočena dokumenta koja svedoče o zaveštanju Mladena Jevtića, koji je “svojim seljacima Srbima poklonio baštu” za izgradnju škole, o dobrovoljnim prilozima Srba koji su školu izgradili i o proglašenju pravoslavne crkve i pomenute škole u njenoj blizini, za objekte u zaštićenim zonama i pod zaštitom države još od 1958. godine.

Predstavnici ministarstva za zajednice i povratak naznačili su da je stara škola od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu i da je zato treba sačuvati, uz naznaku da to ne znači da se ovo ministarstvo protivi izgradnji nove škole, navodi se u saopštenju.

Juče su ujedno razmotrene alternativne rešenja ovog dugogodišnjeg problema. IZ MZP poručuju da su posvećeni pronalaženju kompromisnog rešenja u interesu svih zajednica u selu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.