Zvaničnici EU na Kosovu: Kosovo prioritetni partner EUROPOL-a

Zvaničnici Evropske unije i Kosova razgovarali su danas i juče u Prištini o bezbednosti, borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Delegaciju EU je predvodio zamenik generalnog sekretara iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Pedro Serano, zajedno sa koordinatorom EU za borbu protiv terorizma, Gilesom de Kerčovom i zamenikom direktora direkcije, Olivierom Onidijem iz DG HOME. Poseta je, navode iz Kancelarije EU u Prištini – još jedna u nizu poseta visokog nivoa Zapadnom Balkanu o ovim pitanjima. Od 13. decembra Kosovo je prioritetni partner EUROPOL-a – saopštili su takođe.  

"Terorizam i nasilni ekstremizam predstavljaju zajednički izazov za EU i Zapadni Balkan i mogu se efektivno rešiti samo kroz blisku saradnju. Sastanci održani tokom dva dana bili su produktivni u ocenjivanju izazova i identifikovanju pristupa u jačanju zajedničkih napora u borbi protiv ovih izazova. U tom kontekstu, obe strane su pozdravile da je od 13. decembra 2017. godine Kosovo postalo prioritetni partner EUROPOL-a, s ciljem daljeg jačanja strateške saradnje sa EU," stoji u saopštenju.

Predstavnici EU su se sastali i sa visokim kosovskim zvaničnicima – premijerom Ramušem Haradinajem, zamenikom premijera i ministrom za spoljne poslove, Bedžetom Pacolijem, ministrom unutrašnjih poslova Flamurom Sefajem i generalnim direktorom Policije Kosova, Špendom Madžunijem.

Kako je protekao sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova, pročitajte u posebnoj vesti.


EU: Na regionalnom nivou, saradnja između relevantnih zemalja Zapadnog Balkana i drugih ključnih partnera je od suštinskog značaja, olakšana kroz Inicijativu Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi). Inicijativa ima za cilj integraciju EU i međunarodne pomoći i regionalnu saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, minimizaciji udvostručavanja i maksimalizaciji efikasnosti troškova i koristi.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa EU pokriva osnovne elemente relevantne za borbu protiv terorizma, uključujući uspostavljanje solidnog istorijata istražnih radnji, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda, kao i unapređenu regionalnu saradnju i razmenu informacija između organa za sprovođenje zakona i obaveštajnih službi. Od 13. decembra 2017. godine, Kosovo je u potpunosti uključeno na evro spisak prioritetnih partnera za stratešku saradnju. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.