Dačić: Kosovo nije država, ne može u Savet Evrope

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da najavljeni zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope treba da bude odbačen kao neosnovan. Kosovo, rekao je, ne ispunjava osnovne uslove za status članice SE, pošto nije država.

Povodom najave zamenika premijera Kosova, Envera Hodžaja, da će tokom ovog meseca, a najkasnije u januaru 2018., Kosovo podneti zahtev za članstvo u SE, Dačić je rekao da nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran i poručio da, ako Kosovo zbog toga što ga je veliki broj zemalja Evrope priznao, bude primljeno u Savet Evrope – to će biti politika sile. 

"Srbija će i tekako znati da proceni takav odnos nekih zemalja," rekao je Dačić za Tanjug

Istakao je da je zahtev Kosova u suprotnosti sa bazičnim pravnim principima za članstvo u međunarodnim organizacijama i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN-a 1244. 

Takav zahtev, dodaje, bio bi u kontradiktornosti sa Statutom Saveta Evrope i statusno neutralnom politikom organizacije prema Kosovu i Metohiji, kao i sa mišljenjem pravne službe SE iz 2008. godine. 

"Kosovo ne ispunjava bazične principe i standarde SE u pogledu zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava zbog čega nema osnova da zahtev za prijem bude razmatran," smatra Dačić. 

On je naznačio da je zahtev za članstvo suprotan i principu iz člana 1. Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, pošto 13 članica nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 

"Time bi bio ugrožen i dijalog između Beograda i Prištine, što je od suštinskog značaja za stabilnost regiona," rekao je Dačić.

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.