Zubin Potok: Rafting avantura Ibrom uz riblju čorbu i dobro druženje

Planinsko selo Pridvorica, u opštini Zubin Potok, postalo je ovog vikenda centar okupljanja ljubitelja prirode, reke i dobre hrane. Na brzom i čistom Ibru koji protiče nadomak sela održana je revijalna trka u raftingu na kojoj su učešće uzeli kubovi širom regiona. U sklopu manifestacije održano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe na kojem je slavio lokalni tim.

Od kako su pre sedam godina prvi put organizovali rafting aktivnosti na Ibru u Zubinom Potoku, meštani sela Pridvorice, lokalno rukovodstvo, i zaljubljenici u sport ne odustaju od toga da ovu manifestaciju uvrste na mapu regionalnog takmičarskog programa.

Reč je najčistijem delu toka reke Ibar na Severu Kosova. O deonici Ibra brinu meštani ovog planinskog mesta, tako što svake godine volonterski očiste prostor oko reke i pripreme ga za goste koji dolaze iz više zemalja na rafting u njihov grad.

Tako je bilo i ove godine. Jučerašnja manifestacija okupila je 15 ekipa iz regiona.

Predsednik rafting saveza Srbije, Boris Purjakov, kazao je za KoSSev da je ovo sedma godina za redom kako se ljubitelji raftinga okupljaju u Zubinom Potoku, ali i da je iznenađen brojem ekipa koje su se odazvale pozivu.

„Očekivali smo tri do četiri kluba, a imali smo sreću da je došlo ukupno 15 timova i vrlo smo zadovoljni. Timovi koji su se odazvali pozivu su iz Italije, Bugarske, Crne Gore, kao i Srbije“, poručio je.

Podcrtao je da je trka bila revijalnog karaktera, a ne takmičarskog, ali i dodao da je za njih svakako jučerašnji dan bio veliko iskustvo.

Purjakov u izjavi za KoSSev pojašnjava da je manifestacija održana prvenstveno s ciljem priprema više sudija iz regiona, od kojih su pet iz Srbije, za predostojeći međunarodni rafting događaj u Francuskoj.

„Oni su okosnica sudijske organizacije svetske federacije i mi sada testiramo naše uređaje i same sudije“, kazao je Purjakov.

Ističe da je staza na Ibru u Zubinom Potoku uređena i obeležena i uređena i da se na njoj nalazi ukupno 14 kapija. Upravo zbog toga je i ove godine dobila kategorizaciju u rafting sportu.

„Počeli smo saradnju sa opštinom Zubin Potok 2014. godine i evo sad smo uspeli da kategorizujemo ovu stazu koja je sada došla do klase 2 + odnosno 3. Ovo je vrlo interesantna staza gde se može trenirati“, kazao je.

Međutim, Rafting federacija Srbije ima veće planove za Zubin Potok.

„Mi se nadamo da će ova manifestacija koju danas sprovodimo i sve ovo što smo uradili do sada uroditi plodom da za koju godinu i mi imamo ovde neko ozbiljnije takmičenje i da se na ovoj stazi poradi malo više“, podcrtao je Purjakov.

Kazao je da Rafting federacija Srbije ima podršku opštinskog rukovodstva, a posebno je istao ulogu gradonačelnika Srđana Vulovića i Sportskog centra u Zubinom Potoku za koji kaže da je organizovao celu manifestaciju.

Osim organizatorima i opštini, zahvalio se i lokalnom stanovništvu sa kojim je ostvario dobre kontakte i saradnju koja traje već skoro deceniju.

Nakon što su se timovi izborili sa brzom rekom i preprekama koje je pred ljubiteljima raftinga postavio tok reke Ibar, vreme je bilo za jelo.

Organizatori su u čast gostiju i ove godine, a treći put za redom, organizovali takmičenje u spremanju riblje čorbe, koju su nakon proglašenja pobednika ponudili prisutnima.

Na takmičenju u spremanju riblje čorbe nadmetalo se ukupno sedam ekipa. Titulu zlatnog kotlića ove godine je ponela lokalna ekipa – Jumkos iz Zubinog Potoka, drugo mesto pripalo je timu Ogranak Vukojevice, a teće ekipi iz Leposavića.

Dan proveden u prirodi i pored reke završio se na na isti način i mestu na kojem je i započeo. Manifestacija je zatvorena večernjim druženjem sa lokalnim stanovništvom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.