RSE: Kosovska vlada još uvek nije započela sa vakcinacijom građana na Severu Kosova

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Izvor: RSE (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Od kraja 2020. godine, hiljade građana – kosovskih Srba, vakcinisano je u Srbiji.

Iz Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici, koji je deo zdravstvenog sistema Srbije, navode za Radio Slobodna Evropa da se građani koji žive u četiri opštine na Severu Kosova vakcinišu u Raški, a oni iz regiona Pomoravlja (Gnjilane, Kamenica, Vitina) idu u Bujanovac, dok ostali građani sa Kosova odlaze u Kuršumliju.

„Do sada je u tim gradovima prvu dozu primilo oko 24.000 Srba sa Kosova, dok je drugu dozu primilo 22.500 ljudi“, rekli su u odgovoru.

Da se građani sa severa vakcinišu u Srbiji potvrdila je zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice, Adrijana Hodžić.

Ona je za Radio slobodna Evropa rekla da vakcinacija započeta u Prištini, nije pokrenuta i na Severu Kosova, jer su, prema njenim rečima, građani ovog dela Kosova, vakcinisani vakcinama koje je obezbedila Vlada Srbije.

„Na severu, koliko znam, građani su vakcinisani u Raški, preko bolnice koja funkcioniše na Severu. Građani Severa uglavnom odlaze tamo (u Srbiju), u zemlji (na Kosovu) nije bilo vakcinacije“, rekla je Hodžić.

Radio slobodna Evropa zatražio je odgovor Ministarstva zdravlja Kosova u vezi sa procesom vakcinacije, ali zvaničnici ovog ministarstva nisu odgovorili u vezi sa vakcinacijom građana u opštinama na Severu Kosova u kojima su većina Srbi.

Hadžiu: Vakcinacija se vrši vakcinama, ne propagandom

Članovi Odbora za zdravstvo u Skupštini Kosova kažu da ministar zdravlja, Arben Vitia nije obezbedio vakcine protiv COVID-19.

Bekim Hadžiu (Haxhiu), poslanik Demokratske partije Kosova (PDK), rekao je za Radio Slobodna Evropa da su Ministarstvo zdravlja i Vlada Kosova propagirali pokretanje masovne vakcinacije.

Rekao je da trenutno Kosovo nema dovoljno vakcina.

„Do sada je Kosovu poklonjeno oko 180.000 vakcina, dok je vakcinisano preko 118.000 građana. Dakle, na zalihama je manje od 60.000 vakcina, a sa manje od 60.000 vakcina ne možete tvrditi da imate masovnu vakcinaciju. Vakcinacija se ne vrši uz propagandu i oglašavanje, već vakcinama i konkretnim radom“, rekao je Hadžiu.

Hadžiu ne očekuje da će 60 odsto građana biti vakcinisano do kraja godine, kao što je obećao ministar zdravlja, Arben Vitia.

„Ministarstvo ne pruža informacije o tome gde su ostale vakcine, kada će ostale vakcine stići? Ako cenu drži u tajnosti, koliko je ugovorio, a to ostavlja puno mesta za sumnje u pogledu ugovorene cene za kupovinu vakcina. U ovom procesu uopšte nema transparentnosti, ministarstvo je potpuno zatvoreno u vezi sa tim procesom“, rekao je Hadžiu.

Poslanik Hadžiu je rekao da bi vakcinacija trebalo da se odvija na celoj teritoriji Kosova, iako su neki od građana, prema njegovim rečima, vakcinisani u Srbiji i Albaniji.

Bivši ministar zdravlja u prethodnoj vladi, Armend Zemaj, rekao je za Radio slobodna Evropa da ne postoji masovna vakcinacija, već da postoji samo optička varka.

„Mi smo najgora zemlja u pogledu vakcinacije, posebno druga doza nije veća od 10.000. Vakcine će doći, ali sa ovom logikom, doći će i u poslednjem delu godine, čak i onda kakav je rezultat održavanja javnog zdravlja“, rekao je Zemaj.

Zemaj je rekao da Ministarstvo zdravlja do sada nije iznelo nikakve informacije o vakcinisanim u severnom delu, niti o vakcinisanju u drugim opštinama sa srpskom većinom, ali ni za građane koj su vakcinisani van teritorije Republike Kosovo.

Malo vakcina za masovnu vakcinaciju

Ministarstvo zdravlja Kosova je 15. juna (utorak) pokrenulo kampanju masovne vakcinacije, obećavajući da će do kraja godine biti vakcinisano 60 odsto građana Kosova.

Ali, trenutnim tempom je teško dostići broj od 320.000 građana vakcinisanih u roku od mesec dana, kao što je obećao ministar zdravlja, Arben Vitia.

„Do kraja godine imaćemo na raspolaganju oko 2 miliona doza anti-kovid vakcina, a ako napravimo proračun, imaćemo priliku da vakcinišemo 320.000 građana u roku od mesec dana“, izavio je Vitia 15. juna, gde je najavio da će se masovna vakcinacija nastaviti do 15. decembra.

Od početka kampanje vakcinacije na Kosovu 29. marta ove godine, do petka, prema rečima koordinatora Centra za vakcinaciju u hali „1. oktobar“ u Prištini, Nimana Bardia (Bardhi), oko 130.000 građana Kosova je vakcinisano.

„Ukupno je na nacionalnom nivou dato 129.200 vakcina“, rekao je Bardi novinarima u petak.

Kosovo je dobilo donacije vakcina od programa Svetske zdravstvene organizacije COVAX i od Evropske unije.

U maju su kosovske vlasti saopštile da su potpisale ugovor sa američkom farmaceutskom kompanijom Fajzer o kupovini preko milion doza vakcine Fajzer/BionTek.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.