Posle oslobađajuće presude Šešelju – Lavrov: Haradinaj uživa u ubijanju; Seljimi: Šešelj je ljudski šljam

Poruke šefa ruske diplomatije, Sergeja Lavrova, u svetlu oslobađajuće presude lideru Srpske radikalne stranke, Vojislavu Šešelju – da je Ramuš Haradinaj, prema dokumentima NATO-a, "zločinac koji uživa u ubijanju", te da se prava Srba na KiM-u svakodnevno krše, izazvale su reakcije kosovskih zvaničnika. Dok nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, Lavrove poruke ocenjuje kao zapaljive i štetne za dijalog, lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, poručuje da Rusija treba da prizna Kosovo, a da je on "ispunio svoju obavezu prema međunarodnoj pravdi". Lavrove tvrdnje su neistinte, navode, takođe, obojica, dok je zvanična reakcija kosovske vlade izostala. Lavrov je svoje poruke uputio ove nedelje, tokom posete svog srpskog kolege Rusiji, Ivice Dačića. On je izneo i niz kritika na račun Haškog suda i NATO-a. 

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova: Šešelj je "ljudski šljam" 

A nasuprot reakciji Sergeja Lavrova, na oslobađajuću presudu Šešelju, prethodilo je niz negativnih reakcija iz regiona i šire, a među njima bila je i ona vršioca dužnosti kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrita Seljimija.

"Samo da bude jasno u vezi sa Šešeljevim pretnjama. Nikada mu neće biti dopušteno da uđe na teritoriju Republike Kosovo. Ukoliko pokuša, biće uhapšen," napisao je on. 

On je u drugom tvitu, odgovarajući na pitanje jednog od tviteraša o tome za šta će tačno biti uhapšen, te da to može da učini samo EULEX, Seljimi odgovorio:

"Biće uhapšen zato što je zločinac. Nažalost, ne može da bude uhapšen, jer je i ljudski šljam."

Osvrnuvši se na oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne strane, Vojislavu Šešelju, te poručivši da je za Srbe teško da veruju da tribunal može da donese pozitivnu odluku, Lavrov je istakao da je Haški sud "antisrpski sud", koji "osuđuje bez zakona" i da postoji mnoštvo primera u kojima je Tribunal pokazao pristrasan karakter "prikrivanjem nesrpskih osumnjičenih za ratne zločine," preneo je Sputnjik.

Jedan od primera je slučaj Ramuša Haradinaja, objasnio je Lavrov, dodajući da je Haradinaj u internim dokumentima NATO-a, koji su svojevremeno distribuirani u Savetu bezbednosti UN-a, okrivljen kao ratni zločinac "koji uživa u ubijanju ljudi“, a da ga je Tribunal oslobodio i "NATO sramno odbio da Tribunalu podnese informacije koje je posedovao". 

Lavrov je istakao i da se vide "istovetni pristupi rešavanju drugih aspekata posleratne situacije na Balkanu", dodavši da su, takođe, u izveštaju Dika Martija, navedeni primeri trgovine ljudskim organima koju su sprovodili kosovski Albanci, u koju su, kako je dodao, umešani i oni koji se trenutno nalaze na visokim položajima u Prištini.

Lavrov se osvrnuo i na prava Srba na KiM-u, takođe, navodeći da se Rusija nada da će EU izvršiti pritisak na Prištinu kako bi ispunila svoje obaveze po pitanju obezbeđenja prava kosovskih Srba, preneo je, takođe, Sputnjik. 

"Prava srpskog stanovništva u toj pokrajini se svakodnevno krše. Dešavaju se sabotaže sporazuma, koji je postignut između Beograda i Prištine, još u avgustu prošle godine uz posredovanje EU – o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu," rekao je on i dodao:

"Sabotaža praktične realizacije tog sporazuma ne izaziva neku posebnu reakciju Brisela. To je alarmantno. Smatramo neophodnim da EU potvrdi svoju reputaciju objektivnog posrednika i natera kosovsko–albanske lidere da ispune to što su potpisali."

Haradinaj: Oslobođen sam optužbi; ne izbegavam pravdu kao što to čine srpski optuženici

Na Lavrove optužbe na račun Haradinaja, oglasio se sam Haradinaj, ocenivši ih kao neistinite. 

"Izjave ministra spoljnih poslova Rusije, Lavrov, da je Haški tribunal skrivao dokaze jednog od, kako je rekao, braće Haradinaj – neistinite su. Ja sam sa mesta premijera ispunio svoju obavezu prema međunarodnoj pravdi i oslobođen sam od svih optužbi od strane Haškog tribunala, u oba procesa. Osim toga, ja ne izbegavam međunarodnu pravdu, kao što se dogodilo sa mnogim srpskim optuženicima u čiju odbranu danas staje Lavrov!" – poručio je Haradinaj i dodao:

"Samo priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Rusije, a ne neprijateljske izjave – pomoći će pomirenju naroda i regionalnoj stabilnosti."

Hodžaj: Lavrovove tvrdnje neistinite

Da su Lavrove tvrdnje "neistinite", ocenio je i Enver Hodžaj. 

"Užasnut sam Lavrovim zapaljivim, neistinitim komentarima o Kosovu. Tvrdnje ministra spoljnih poslova Rusije su štetne za regionalnu saradnju i dijalog", napisao je Hodžaj na svom tviter nalogu, dodajući: 

"Srbija treba da odluči da li želi da se pridruži međunarodnoj demokratskoj zajednici, ili da se oslanja na svoje saveze sa Rusijom i nedemokratskim zemljama."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.